E-ticaret

Daha Başarılı Web Site İçin 11 Hazırlık Aşaması

Daha başarılı bir web sitesi yapabilmek için 11 hazırlık aşamasını DijitalPi olarak sizler için derledik.

Daha Başarılı Web Site İçin 11 Hazırlık Aşaması! Markanız veya kişisel web sitenizi yapmaya karar verdiyseniz daha önce hiçbir web sitesi yapma tecrübeniz olmadıysa bu size biraz korkutucu gelebilir. Ancak hiç tedirgin olmayın. Bugünkü teknolojilerle hiçbir teknik beceriye sahip olmaksızın web sitenizi yapmaya başlayabilirsiniz. Hele ki ben hiç yazılım bilgisine sahip değilim diyerek projelerinizi hiçbir şekilde ertelemeyin. Sıfır yazılım bilgisi ile çok kompleks gibi görünen web siteleri dahi yapabileceğiniz imkanlar bulunuyor.

Yazılım ve teknik bilgiye ihtiyaç duymadan da profesyonel web sitesi yapabileceğimizi öğrendikten sonra daha başarılı web site için 11 hazırlık aşaması maddesini DijitalPi olarak sizler için derledik.

Bu adımları yaptığınızda kendi yol haritanızı çıkarmış olacaksınız. Web sitesi yapım aşamasında bu rehberinizden faydalanarak ilerlemeniz işinizi oldukça kolaylaştıracak. Bu hazırlık aşamasını kompleks bir hale getirip projenizi gözünüzde büyüterek işin içinden çıkılmaz hale getirmeyin. Eksik veya hatalı bölümler için mutlaka bir düzeltme şansınız olacak.

Daha Başarılı Web Site İçin 11 Hazırlık Aşaması

    1. Web sitesi kurmadaki amacınızı (misyon) belirleyin?

      Kariyer, kişisel hobileriniz, düşünceleriniz ve fikirleriniz, topluluk oluşturmak, eğitim, işletmeniz, her ne olursa olsun bu web siteyi neden yapmak istediğinizi 1-2 cümle ile ifade edin.

    2. Hedef kitlenizi tanımlayın?

      Organik yaşam tutkunları, teknoloji tutkunları, spor severler, iş insanları, doktorlar, öğrenciler, ev hanımları, kendin yap meraklıları, yeni lezzetler, keşfetmeyi sevenler, yemek tutkunları, kendi müşterilerim, x,y z ürün gurupları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler vb. hedef kitlenizi belirleyin. Oluşturacağınız web sitesinin birden fazla hedef kitlesi olabilir, bunları tek tek yazınız.

    3. Hedef kitlenizin kişilerini tanımlayın?

      Bu aşamada oluşturduğumuz hedef kitlesine kimlerin girdiğini tanımlayın. Aynı hedef kitle grubunda birden fazla hedef kitle kişileri olabilir. Bu hedef kitlemizin aklımızda hızlıca canlanması için bir isim verebilirsiniz.

      Örneğin;

      Hedef Kitlem Hedef Kitle Kişileri
      Teknoloji ve Oyun Tutkunları
      • Hedef Kitle Kişisi 1:

      Burak:

      • 14 – 25 yaş arasında erkek
      • Bekar
      • Öğrenci veya yeni mezun
      • Pc oyuncusu
      • X, Y, Z tür oyunlarla ilgili
      • Arkadaşlık, samimiyete, online sosyalleşmeye önem veriyor.
      • İyi bir sosyal medya kullancısı.
      • Oyun alanındaki Youtube yayıncılarını takip ediyor.

      Hedef Kitle Kişisi 2:

      İbrahim

      • 25-35 yaş arasında erkek
      • Evli veya bekar,
      • Tam zamanlı çalışıyor.
      • PC oyunlarıyla ilgileniyor.
      • X oyun türlerini seviyor.
      • Aynı zamanda pc donanımları ile ilgili,
      • Futbolu takip ediyor. Spor yapmaktan hoşlanıyor. Ayrıca otomobile ilgisi var.

      Tabloda görüldüğü gibi hedef kitle kişilerinizi tanımladık ve artık bu kişileri daha iyi anlayabiliyoruz. Web sitenizi yaptıktan sonra dahi bu tabloları güncelleyip geliştirebilirsiniz.

    4. Hangi tür içerikleri sunacağınızı belirleyin?

      Hedef kitlelerimizi daha iyi tanıyoruz. Onları bize çekecek hangi tür içerikler sunacağınızı belirleyin.

    5. İletişim dilinizi belirleyin

      Ziyaretçilerinize nasıl bir iletişim diliyle hitap edeceksiniz? Hangi renkler, görseller ziyaretçilerinizin ilgisini çekecek? Eğlenceli, bilgi veren, ciddi, şaşırtıcı, yaratıcı vb…

    6. Alan adınızı (domain) alın

      Eğer yeni bir marka oluşturacaksanız öncelikle alan adının daha önce alınıp alınmadığının kontrolünü yapın. Markanızı daha çok korumak istiyorsanız .com, net, org gibi çok kullanılan alan adlarından almanız aynı isimde farklı uzantılarda web sitelerin ortaya çıkmasına engel olur. Türkiye’de hizmet verecekseniz com.tr uzantılı alan adını da almayı düşünebilirsiniz.

      Ancak alan adınızı alırken benzersiz olmasına dikkat edin. Sadcee .com uzantılı alan adı haricinde de uzantıları düşünebilirsiniz. .Com uzantılı alan adının tercih edilmesi, teknik olarak diğer uzantılardan hiç bir avantajı bulunmaktadır. Farklı alan adı uzantıları kullanarak yapmış olduğunuz işle birlikte rakiplerinizden ayrışabilirsiniz.

    7. Markanız ve logonuz ve sloganınızı belirleyin.

    8. Temel metinlerinizi hazırlayın.

      Ürün, hizmet, hakkında, yasal metinler, belgeler gibi içerikleri hazır hale getiriniz.

    9. Fotoğrafları hazır edin.

      Web siteye eklemeniz gereken ürün, firma, üretim hattı, profil resmi gibi fotoğrafları hazır hale getirin. Mümkünse profesyonel fotoğraflar olsun. Web siteye ekleyeceğiniz fotoğraflar görsellik açısından oldukça önemlidir. Web sitenin amatör veya profesyonel görünmesinin en temel kriteridir.

    10. Sosyal medya hesaplarınızı alın.

      Alan adında olduğu gibi markanızın adıyla sosyal medya hesaplarının alınmış olması oldukça önemi. Hiç kullanmayacak olsanız dahi markanıza ait sosyal medya hesaplarını oluşturmanız yerinde olacaktır.

    11. Öngörülü olun.

      Web siteyi yapmadan önce 1-2 yıl sonra projede ne gibi ihtiyaçlarınız olacağını önceden düşünmeniz yerinde olacak. Örneğin ödeme alma veya satış yapma gibi bir ihtimaliniz varsa alt yapı olarak bunu karşılayabilecek bir yazılım veya tema seçmeniz oldukça doğru bir karar olacaktır.

Bir yanıt yazın

Open chat
Merhaba👋
Nasıl yardımcı olabilirim?