E-ticaret
Trend

E-ticarete Nasıl Başlanır? 10 Adımda Başlangıç Rehberi

E-ticarete nasıl başlarım? E-ticarete başlamak için neler yapmalıyım? 10 Adımda kapsamlı e-ticaret başlangıç rehberi bu yazımızda.

E-ticarete Nasıl Başlanır?

Bir e-ticaret işine başlamak en az fiziksel bir mağaza açmak kadar hatta biraz daha fazla bireysel efor sarf etmeyi gerektir. Ancak bu cümle motivasyonunuzu düşürmesin! Çünkü anlatacağım bu yol haritası aklınızdaki bilinmezlikleri ortadan kaldırarak daha cesaretli olmanızı sağlayacak. Ayrıca e-ticarette motivasyon kaynağı olarak fiziksel bir mağazadan daha düşük bütçelerle başlayıp kat be kat fazla cirolar elde etmeniz mümkün.

Neden e-ticaret mağazası açmak fiziksel bir mağaza açmaktan daha zordur?
Temel olarak fiziksel bir mağazada sattığınız ürün ve hizmetin kalitesi müşteriyi memnun ediyorsa önünden geçen insan sayısı sizin ortalama ne kadar iş yapabileceğinizi az çok belli eder. E-ticarette mağazanızı açtığınızda çölün ortasına mağaza açmış gibi olursunuz. Kimse sizi tanımaz, kimse web sitenizi ziyaret etmez. Bu yüzden müşterilerinizi çölün ortasındaki e-mağazanıza sizin getirmeniz gerekir. Fiziki mağazalarda olduğu gibi müşterileriniz kendi ayaklarıyla size gelmeyecektir. Mağazanıza müşterileri dijital pazarlama ve SEO çalışmalarıyla tamamen siz getirirsiniz.

Verdiğiniz emekler ve yapacağınız tüm çalışmalar mağazanızı adım adım e-ticaret şehrinin en işlek caddelerine taşıyacak.

E-ticaret mağazası açmanın maliyeti  fiziksel mağaza açmaya göre başlangıçta oldukça düşüktür. Ancak bu farkı, emek ve zaman ayırarak kapatmanızı ister.

E-ticarette başarıya ulaşmak için bir çok adım ve kararı doğru noktada da buluşturmanız gerekiyor. Bu adımları sırayla inceleyim.

1. Ürün Bulmak 

Ticaretin temelinde ürün olduğu gibi e-ticaretin temelinde de tüketiciye satılacak ürünü bulmak vardır. Genellikle en zor kısımdır.  Bu bölümde satacağınız ürünü nasıl bulabilirsiniz konusuna değineceğiz.

Kendi ürünlerinizden başlayın

Eğer hali hazırda bir ürün üretiyor veya satışını yapıyorsanız bu ürünlerin internette satışını yapmaya çalışmak en mantıklı karar olacaktır. Benim sattığım ürünler internette satılmaz demeyin. Sigara-alkol gibi yasaklı ürün olmadığı müddetçe çimento-tuğla gibi ürünler dahi internet üzerinden satılabilmektedir.

İşiniz sizin ürününüz olabilir

Halihazırda tecrübeli olduğunuz konular hiç bilmediğiniz ürünlere göre daha iyi bir başlangıç noktasıdır. Genellikle hiç bilgimizin olmadığı farklı alanlara odaklanırız ancak bu yeni alana hakim olana kadar fazla vakit ve nakit kaybedebileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. İşinizi yeniden düşünün ve internet üzerinden ürünlerinizi nasıl satabileceğiniz konusunda beyin fırtınası yapın.

İlgi alanlarınız veya hobileriniz

Hobi ve ilgi alanlarınız bir çok fırsatı beraberinde getiriyor olabilir. Sadece biraz beyin jimnastiği yaparak bunları nasıl internetten satabileceğinize odaklanın. Size başlangıçta hiç satış olmayacak gibi olan ancak bunu nasıl satışa dönüştürebileceğinizle ilgili örnek vermek istiyorum.

Örneğin: Savaş teknolojileri konusuna oldukça ilgilisiniz. Kitaplar, videolar bir sürü içerikler tüketerek yıllarca deneyim sahibi oldunuz. Nasıl bu bilginizi ürüne dönüştürebilirsiniz? Bu bir yöntem olsa da hemen kitap yapıp satabilirsiniz önerisinde bulunmayacağım. Farklı bir bakış açısıyla bu bu bilgimizi ürün oluşturmaya ayıralım. Savaş teknolojileri alanında örneğin 5. nesil savaş uçakları, 2. dünya savaşında kullanılan savaş uçakları, tanklar, silahlar, askerler, yerli üretim savaş teknolojileri gibi başlıkları tablo konseptleri haline getirerek. Niş bir kategoride bu bilginizi ürüne dönüştürebilirsiniz.

Fikir sizi pek tatmin etmediyse bu siteyi inelemenizi tavsiye ediyorum

İlham alabileceğiniz e-ticaret web sitelerini inceleyin

Mevcut e-ticaret sitelerini veya farklı konseptlerdeki web siteleri inceleyerek ilham alabilirsiniz. Kategorilerin çok satanları veya kullanıcı yorumları da sizi daha iyi bir noktaya taşıyacaktır.

  • N11.com
  • Hepsiburada.com
  • Trendyol.com
  • Gittigidiyor.com

Yabancı e-ticaret sitelerine göz atmak isterseniz

Ürün analiz araçlarından yararlanın.

Amazon.com için yapılmış onlarca araç var. Türkiye’deki pazar yerleri içinde son zamanlarda dikkatleri üzerine çekmeyi başaran nesatilir.com ‘u inceleyebilirsiniz.

Temel olarak bu uygulamalar ürünle ilgili bir takım analizler vererek satacak ürün belirleme ve karlı ürünleri bulma noktasında fikirler verir.

Trend ürünleri bulun

Trend ürünler kullanıcıların ilgisini çekmeye başlamış henüz tam olarak pazarı oluşmamış ürünlerdir. Trend ürünleri bularak potansiyel fırsatları hızlıca yakalayabilirsiniz. Ancak sabun köpüğü gibi gelip geçici heves ürünlerine çok dikkat etmenizi hatta kaçınmanızı öneririm. Bu ürünler aniden trend olur ve yok olurlar. Alt yapınız ve tecrübeniz yeterli seviyede değil ise bu ürünler zarar etmenize neden olabilir. İşinizi yavaş ve istikrarlı büyütmek kısa vadede çok kazanmaktan çok daha iyidir.

Bu ürünü hatırlıyor musunuz?

Bir ürünün veya akımın (doğal beslenme gibi) trend olup olmadığını nereden kontrol edebilirsiniz?

Google’ın dünya çapında ve ülkelere göre arama trendlerini göstermiş olduğu Google Trends aracına ürünleri ve arama terimlerini yazarak arama hacimlerine, hangi aramaların son zamanlarda artış gösterdiğine bakabilir, birden fazla arama sorgusunu birbiri arasında kıyaslayabilirsiniz.

2. Ürün Fikirlerini Değerlendirin ve Potansiyeli Görün

E-ticarete yeni başlayacağımızdan dolayı ürünün satış potansiyelini önceden görmeniz sizi zarar ve zaman kaybından koruyacaktır. Dijital dünya ürünün satıp satmayacağı konusunda araştırma yapmanıza kolay imkanlar sunar.

Nasıl Yapabilirim?
Web siteniz olmasa dahi bunu test edebilirsiniz. Ürün için sosyal medyada görsel hazırlayıp ufak bir reklam çıkarak reklama tıklayanları Whatsapp veya Facebook Messenger’a yönlendirebilir ürüne  ne kadar ilginin olduğunu test edebilirsiniz.

Ürünleri test etmek için başka neler yapabilirim?

  • Sosyal medya veya anket araçlarıyla ürünle ilgili anketler yapabilirsiniz.
  • Mevcut pazar yerlerine ürünü satmayı deneyebilirsiniz. (Letgo, Gittigidiyor, Sahibinden vs)
  • Ürünü detaylıca anlatan tek sayfalık web sitesi oluşturarak (landing page) bu sayfaya biraz reklam verip müşterilerden gelen talepleri ölçebilirsiniz.
  • Video içerik oluşturarak sosyal medyada (Youtube, Instagram vb) geri bildirimler toplayabilirsiniz.

Unutmayın: Bir başkası bu e-ticaret işini yapıyorsa siz daha iyisini yapabilirsiniz. Sadece biraz daha tecrübe edinmeye çalışın.



3. Araştırma Yapın

Ürünü bulduk ve anlatılan yöntemlerle test ettik artık ürüne daha çok güveniyoruz ancak biraz daha araştırma yapmamız gerekiyor. Bu ürünle ilgili karlılık oranları, tedarik süreleri, ürünün devamlılığı, ürün portföyü (setleri), rakiplerimiz bu ürünü nasıl sunuyor, farklı veya daha iyi olarak ne yapabiliriz? Gibi araştırmalar yapmamız gerekiyor.

Bu araştırmalara iki kısımda yapabiliriz;
a) Rekabet analizi
b) SWOT analizi

4. İş Planını Hazırlayın

İş planı, iş hedeflerini ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağına ilişkin yöntemleri belirlediğiniz, fikirlerinizi düşüncelerinizi stratejinizi bir araya getireceğiniz yol haritasıdır.

İş planı yapmak bilinmeyenleri ortaya çıkarıp bunları tanımlamaktır. İş planı yapmak aslında ürünleri tedarik etmek, web siteyi kurmak, ürün fotoğrafları çekmek, reklam kampanyaları oluşturmak ve sosyal medya hesapları açmak gibi hedeflerden oluşur.

İş planı yaklaşık 8-15 sayfalık bir plandır. Farklı bir yazıda daha detaylı ele alabiliriz ancak konu başlıklarını vererek geçiyorum.

İş planı hangi başlıklardan oluşur?

  1. Yönetici Özeti
  2. Şirket Genel Bakışı
  3. Ürünler ve Hizmetler
  4. Çalışanlar
  5. Pazar araştırması
  6. Pazarlama planı
  7. Lojistik ve operasyon planı
  8. Finansal plan

5. Markanızı Oluşturun

Rakiplerinizden arasından sizin farklılaşmanızı sağlayacak uzun vadede yatırımlar yapacağınız marka isimini ve marka unsurlarının oluşturulduğu aşamadır.

Marka Unsurları Nelerdir?

  • Marka İsmi
  • Slogan
  • Logo
  • Renkler
  • Marka Karakteri (fontlar)
  • Semboller
  • Internet adresleri
  • Diğer: Ambalaj, etiket, vs.

Marka Unsurları Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Hatırlanabilirlik: Kolay tanınabilir ve dikkat nitelikte olması
  • Anlamlılık: Ürün kategorisi ya da markanın özelliklerini çağrıştırma
  • Beğenilirlik: Tüketicilerin beğeneceği özelliklere sahip olma
  • Aktarılabilirlik: Farklı coğrafyalarda kullanılabilme
  • Uyarlanabilirlik: Zaman içinde revize edilebilmesi
  • Korunabilirlik: Tescil edilebilir olması

Marka İsmi Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her marka, ilgi görmek, akılda kalmak, bilinir olmak, müşteri tarafından tercih edilmek için yola çıkar. Bu nedenle markalaşmak ve yıllara meydan okuyan bir değer yaratmak için isim seçerken çok iyi düşünülmesi gerekir.

İdeal Marka İsmi Nasıl Olmalı?

  • Telaffuzu kolay olmalı
  • Kulağa hoş gelmeli
  • Kolay anlaşılır olmalı
  • Türkçe karakter içermemeli
  • Yazılması kolay olmalı
  • Az heceli olmalı
  • Akılda kalabilecek ilginçlikte olmalı

6. Web Sitenizi Kurun

Bugünkü teknolojilerle hiçbir teknik beceriye sahip olmaksızın web sitenizi yapmaya başlayabilirsiniz. Hele ki ben hiç yazılım bilgisine sahip değilim diyerek projelerinizi hiçbir şekilde ertelemeyin. Sıfır yazılım bilgisi ile çok kompleks gibi görünen web sitelerini dahi yapabileceğiniz imkanlar bulunuyor.

Bu bölüm için aşağıdaki yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Daha Başarılı Web Site İçin  11 Hazırlık Aşaması 

Web Sitesi Kurarken Hangi Yazılımı Seçmelisiniz?

Çok fazla e-ticaret paket yazılım sağlayıcısı bulunuyor. Bunlardan araştırma yaparak iş modelinize uygun olanı belirleyip başlayabilirsiniz. (Listeye sadece deneyimlemiş olduğum servis sağlayıcılarını eklediğimi bildirmek isterim)

  • Wix (düşük başlangıç ücreti )
  • Shopfiy (düşük başlangıç ücreti)
  • İkas
  • Ticimax (Yerli Yazlılım)
  • İdeasoft (Yerli Yazılım)
  • RGS Yazılım
  • Wordpress ( Woocommerce – Worpress bilgisi gerektirse de kurulum kolaydır )

7. Yasal Olarak Firmanızı Kurun

Web sitenizi hazır hale getirdikten sonra yasal olarak firma kurmanızı tavsiye etmekteyim.

E-ticaret şirketi kurmak için şahıs şirketi kurmak yeterli olmaktadır. Şahıs şirketi kurmak için tek yapılması gereken bir muhasebeci ve mali müşavir ile görüşmek ve gerekli belgeler ile evrakları mali müşavire iletmektir.

Şahıs firması için gerekli evraklar:

  • Mali Müşavir vekaleti
  • İkametgah
  • Tapu fotokopisi ya da kira kontratı
  • Nüfus cüzdan sureti
  • Vesikalık fotoğraf
  • İmza beyannamesi
  • Varsa araç alış senedi ve ruhsatı

Şahıs şirketi kurmanın 2020 evrak maliyeti maliyeti 550TL’dir. Danışmanlık ücreti ile birlikte 1.000 TL kadar değişiklik göstermektedir.

8. Ödeme Almak İçin Sanal POS’unuzu Alın

E-ticaret web sitenize girip kredi kartı ödeme alabilmek için Sanal POS’a ihtiyaç duyulur. Sanal POS’u bir bankadan alabileceğiniz gibi kolay ve daha hızlı yolu sanal POS hizmet sağlayıcıları ile iletişime geçmektir. Entegrasyon konusunda ise kullanmış olduğunuz yazılıma kolayca entegre olup olmadığını önceden araştırınız.

E-ticaret İçin Sanal POS Hizmeti Sağlayan Firmalar

  • İyzico
  • Payu
  • Paytr
  • Paypal (Yurt dışı satışlar ve yurt dışı vatandaşları için)
    PayPal’ın Türkiye faaliyette olmadığından PayPal hesabı açabilmek için Paypal’ın açık olduğu ülkelerde şirket kurulması gerekmektedir.

9. Kargo Gönderimleriniz İçin Anlaşma Yapın

E-ticaret satışlarınızın gönderilerini daha uygun maliyetlerle karşılamak için size uygun kargo firmaları ile görüşerek anlaşmalar yapmanız gerekiyor. Gönderi sayılarınız arttıkça gönderim maliyetleriniz düşmektedir. En yakın şubeye giderek bilgi alabilirsiniz.

E-ticaret için kargo anlaşması yapabileceğiniz firmalar:

  • MNG Kargo
  • Sürat Kargo
  • PTT Kargo
  • Sürat Kargo
  • Aras KArgo
  • Yurtiçi Kargo

10. Lansman Yaparak Satışa Başlayın

Bu aşamadan sonra arkadaşlarınız, sosyal çevreniz, sosyal medya hesaplarınızı kullanarak başlangıç bütçesi belirleyip İş planı ve marka unsurlarını göz önünde bulundurarak markanızı ve ürünlerinizi tanıtan lansman kampanyanızı başlatın. Ürünlerinizi tüm çevrenizin denemesini ve web sitenizde ilgili ürünlerin altına yorumlar yapmasını, tavsiye etmesini ve kendi çevreleriyle paylaşmasını sağlayın.

Tüm süreçlerde satışa değiş müşteri sayısını artırmaya odaklanın.

Tüm bu aşamaları yaparak şirketinizi ve markanızı kurduğunuzda başarılı olma oranınız oldukça artar. Bundan sonraki süreçlerde ise markanın ve ürünlerinizin dijital pazarlama ve iletişim süreçlerine odaklanıp web siteye daha çok trafik çekmeye yönelik stratejileri deneyeceğiz. Hedeflerimize teker teker ulaşacağız.

Bir yanıt yazın

Open chat
Merhaba👋
Nasıl yardımcı olabilirim?