Google Analytics 4 (GA4) burada ve web sitenizin performansını ve kullanıcı davranışını daha iyi anlamak için Universal Analytics’ten (UA veya GA3) geçiş yapmanın zamanı geldi. Daha fazla özellik, gelişmiş yetenekler ve daha ayrıntılı verilerle GA4, çevrimiçi varlığınız hakkında bilinçli kararlar vermenize yardımcı olabilir. GA4’ün yükseltilmiş özelliklerinden yararlanmaya ve yatırım getirisi ve müşteri bağlılığına ilişkin daha ayrıntılı içgörülerin gücünü ortaya çıkarmaya hazırlanın.
Eğer aşağıdaki açıklamalar size karmaşık geliyor ve web sitenizde doğru bir yapılandırma yapılmasını istiyorsanız
Bu yazıda neler var?
GA4 Genel Bakış
Google Analytics 4 (GA4), Google’ın yeni nesil web analiz aracıdır. GA4, Google Analytics’ın önceki sürümlerinden farklı olarak daha esnek ve özelleştirilebilir bir yapı sunar. GA4, web sitenizdeki ve mobil uygulamanızdaki kullanıcı davranışlarına ilişkin detaylı verileri toplar ve bu verileri kullanarak size daha ayrıntılı raporlar sunar.
GA4’ün temel özellikleri şunlardır:
- Veri toplama: GA4, web siteleri ve mobil uygulamalar için gelişmiş veri toplama özellikleri sunar. Kullanıcı davranışlarını daha ayrıntılı şekilde izleyebilirsiniz.
- Özelleştirilebilir raporlama: GA4’ün yeni analitik motoru, kullanıcılara daha özelleştirilebilir ve ayrıntılı raporlar sunar. Bu raporlarda, farklı segmentlere ayrılmış verileri kolayca görüntüleyebilirsiniz.
- Yeni dönüşüm ölçümü: GA4, dönüşüm izleme özelliği sayesinde müşterilerin sitenizdeki herhangi bir işlemi tamamlamalarını izleyebilirsiniz.
- Entegrasyonlar: GA4, Google Ads, Google Optimize, Google Tag Manager ve Firebase ile entegre edilebilir. Bu sayede, farklı araçlar arasında veri paylaşımı yapabilirsiniz.
- Veri gizliliği ve güvenliği: GA4, kullanıcı gizliliğine daha fazla özen gösteren bir yapıya sahiptir. Bu sayede, verileriniz daha güvenli bir şekilde saklanabilir.
- Akış analizi: GA4’ün akış analizi özelliği sayesinde kullanıcıların web sitenizdeki gezinme süreçlerini daha ayrıntılı şekilde takip edebilirsiniz.
GA4, daha önceki sürümlere kıyasla daha gelişmiş bir web analiz aracıdır. Kullanıcı davranışlarını daha ayrıntılı şekilde takip etme ve özelleştirilebilir raporlama özellikleri, web siteleri ve mobil uygulamalar için daha verimli bir analiz süreci sunar.
Google Analytics 4’e Nasıl Geçiş Yapılır
1. Adım: Verileri izlemek için yeni bir GA4 Mülkü Oluşturun
Yeni GA4 mülklerinizi oluşturarak ve mümkün olan en kısa sürede çalışır duruma getirerek başlamak isteyeceksiniz. GA4, geçmiş verilerinizi UA’dan içe aktarmayacaktır; bu, mülklerinizin yalnızca oluşturulduktan ve başlatıldıktan sonra verileri izlemeye başlayacağı anlamına gelir. GA4 Kurulumunu ne kadar erken yaparsanız, verilerinizi o kadar erken saymış olacaksınız.
Google, yeni bir mülk oluşturmak ve onu GA4 kurulum asistanıyla mevcut UA mülklerinizle birlikte çalıştırmak için adım adım süreci açıklamaktadır . Aksi takdirde, sol taraftaki gezinme çubuğundaki “Analytics Yöneticisi” seçeneğini tıklayıp “Yeni mülk oluştur”u seçerek yeni bir mülk oluşturabilirsiniz. Burada, web sitenizin URL’sini girmeniz ve şirketinizin hedeflerine en uygun veri paylaşım seçeneklerini belirlemeniz gerekir.
Oluşturulduktan sonra, yeni GA4 izleme etiketini Google Etiket Yöneticisi’nde sitenize eklemelisiniz. Veya sitenizdeki tüm sayfalar için GA4 etiketini manuel olarak kaynak koduna ekleyebilirsiniz.
Mülkünüzü başlattıktan ve yeni izleme etiketini ekledikten sonra, GA4 mülkünüzde veriler toplanmaya başlar. Veri toplamayı gördüğünüzden emin olmak için önümüzdeki birkaç gün boyunca iki kez kontrol edin.
2. Adım: GA4’te hangi izleme ögelerine geçmeniz veya oluşturmanız gerekenleri belirleyin
Yeni mülklerinizi oluşturdunuz ve etiketlerinizi ayarladınız, peki şimdi ne olacak? Yeni analitik özellikleri, diğer mülklerden, hatta UA’larınızdan bile belirli izleme öğelerini çekmez. Bu yüzden onları taşımalı ve hatta belki birkaç yenisini kurmalısınız.
İzleme öğelerinizin bir listesini yapın ve neleri tutmanız, atmanız ve doldurulması gereken boşlukları belirleyin. Listenize eklemeniz gereken bazı yaygın öğeler şunları içerir:
- olaylar
- hedefler (dönüşümler)
- özel boyutlar/metrikler
- ürün bağlantı bağlantıları
- izleyiciler
3. Adım: Bireysel ögelerinizi GA4’e taşıyın
GA4’ün olaya dayalı izlemeye odaklanmasıyla , veri koleksiyonunuzu kullanıcı davranışını gösteren olaylara göre yapılandırmak isteyeceksiniz.
OLAYLAR
Bağlı site etiketleri uyguladıysanız GA4, etkinlik hedeflerinizi UA’dan otomatik olarak çevirir. Çevrilen bu etkinlikleri GA4’te aşağıdakileri yaparak dönüşüm olarak işaretlemeniz gerekir:
- soldaki gezinme panelinde “Yönetici”yi tıklayarak,
- ardından Mülk sütununda “Etkinlikler”i tıklayın.
- “Mevcut etkinlikler”in altında, çevrilen etkinliğinizin adını bulun ve
- sağdaki “Dönüşüm olarak işaretle”yi açın.
Özel etkinlikler için, bunları UA’da yaptığınız gibi ayarlayabilirsiniz. Bu yardımcı kılavuz, süreci daha da detaylandırır.
HEDEFLER
GA4 ile hedefler artık ” dönüşümlerdir ” ve GA4’ün izlediği her etkileşim artık etkinliğe dayalıdır.
Search Engine Land’den Janet Driscoll Miller, “UA’da belirlenen orijinal hedefe daha çok benzedikleri” için önce mevcut UA olay tabanlı hedeflerinizi taşımanızı önerir .
Etkinliğe dayalı hedeflerinizi belirledikten sonra (bunları dönüşüm olarak işaretlemeyi unutmayın), hedef tabanlı ve etkileşim hedeflerinizi doğru bir şekilde takip ettiklerinden emin olmak için biraz kontrol etmeniz gerekecek.
Hedefe dayalı hedefler için Google, aşağıdakilerden birini yapabileceğinizi söylüyor :
- arayüz aracılığıyla yeni bir dönüşüm etkinliği oluşturun veya
- site kodunuzdan dönüşüme özel bir etkinlik gönderin.
Etkileşime dayalı hedefleriniz, yeni bir özel GA4 kitlesi oluşturmanızı ve ardından, yeni kitleyi kullanarak GA4’te etkileşime dayalı hedeflerinizi yeniden oluşturmanızı gerektirecektir . Temel olarak, UA hedefinizi yansıtacak bir kitle tetikleyici etkinlik oluşturmanız gerekecek. Yeni kitlenizi ve kitle tetikleyici etkinliğinizi oluşturduktan sonra, kitle tetikleyici etkinliği bir dönüşüm olarak işaretlemek isteyeceksiniz.
ÖZEL BOYUTLAR/METRİKLER
GA4 zaten birçok boyut ve metrik sunmaktadır, ancak özelleştirilmiş UA boyutlarınız ve metriklerinizin taşınması gerekecektir.
Özelleştirmelerinizi taşımanın yanı sıra, Google’ın buradaki kılavuzunu izleyerek GA4 arayüzünde boyutları ve metrikleri ayarlamanız gerekecektir .
ÜRÜN BAĞLANTI UZANTILARI
Tüm Google ürün bağlantılarının (Google Ads veya Google Search Console gibi) GA4’te yeniden oluşturulması gerekir. Bağlantınızı yeni GA4 mülkünüze yeniden bağlamanız gerekir, ancak UA’daki mevcut bağlantılarınızı kaldırmanız gerekmez.
Bağlantılarınızı kurarken, kullanmakta olduğunuz Google hesabının uygun izinlere sahip olduğundan emin olun. Belirli adımlar için Google’ın kılavuzuna bakın .
KİTLELER
UA’da ayarlanmış herhangi bir özel kitleniz varsa, bunları GA4’te yeniden oluşturmanız gerekir. Öncelikle UA’daki kitle listenize mülk düzeyinde bakmalı ve kitle türü olarak Google Analytics’e sahip olanları not etmelisiniz. Bunların kesinlikle GA4’te yeniden oluşturulması gerekecek.
Google’ın buradaki kılavuzunu izleyerek bunu yapabilirsiniz .
E-TİCARET TAKİBİ
Google, GA4 etkinliklerinizi izlemek için yeni etiketler uygulamanızı ve bunları UA mülkünüzle eşzamanlı olarak yeni GA4 mülkünüze göndermenizi önerir. Bunun nasıl yapılacağı hakkında daha fazlasını ve diğer uygulama seçeneklerini buradan okuyabilirsiniz .
Google Etiket Yöneticisi, en zahmetsiz taşıma deneyimi için en iyi seçeneğinizdir. Etiketlerinizin doğru bir şekilde izlendiğinden emin olmak isteyeceksiniz, bu nedenle bu adımı Temmuz son teslim tarihinden önce değil, bir an önce tamamlamanız önemlidir.
4. Adım: Taşıma Sonrası Denetleme
Artık etkinliklerinizi yeniden oluşturduğunuza ve GA4’e başlamak için gerekli izleme öğelerini taşıdığınıza göre, her şeyin sorunsuz çalıştığından ve verilerinizi doğru şekilde izlediğinden emin olmanın zamanı geldi.
İzlemenizde herhangi bir boşluk veya verilerde hata olup olmadığını görmek için uygulamalarınızı gözden geçirin. Herhangi bir sorunu ne kadar erken tespit ederseniz, gerektiği gibi o kadar çabuk ayarlayabilirsiniz. İzlenen verilerinizin doğru olaylara yönlendirildiğinden, KPI’larınızın hedeflere dönüştürüldüğünden ve etkinliklerinizin dönüşüm olarak işaretlendiğinden emin olmak isteyeceksiniz.
Google Etiket Yöneticisi , bir etiketin doğru şekilde tetiklenip tetiklenmediğini ve hangi verilerin aktarıldığını görmenizi sağlayan önizleme ve hata ayıklama işlevleriyle test sürecini kolaylaştırır . Sitenizi önizleyebilir ve etiketlerinizin başarılı bir şekilde tetiklenip tetiklenmediği ve neyin tetiklediği (veya tetiklemediği) dahil olmak üzere ayrıntılı bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Bu, olaylarınızın işe yarayıp yaramadığını test etmenize yardımcı olabilir ve testinizden akan verileri gerçek zamanlı olarak görmenize olanak tanır.
Etiket Yöneticisi’nin hata ayıklama işlevi , uygulamanızı doğrulamanıza olanak tanıyan ara yüz içinde eksiksiz bir hata ayıklayıcı olan GA4’ün DebugView işleviyle de birlikte çalışır . Burada, olayları tetiklendikçe izleyebilirsiniz. DebugView Raporu, Google Analytics söz konusu verileri toplarken size etkinliklerden, bunların parametrelerinden ve kullanıcı özelliklerinden gelen verileri gösterir. Bu, sorunları ortaya çıktıkça gidermenize yardımcı olabilir. GA4’ün hata ayıklama modu, Google Analytics Hata Ayıklayıcı Chrome uzantısı, Google Etiket Yöneticisi’nin önizleme modu veya GA4 debug_mode parametresi etkinleştirilerek kullanılabilir. Geçiş uygulamanızı Google’ın araçlarıyla test etmeyle ilgili daha yararlı bilgileri burada bulabilirsiniz .
Temel olarak, GA4’e ne kadar çabuk alışırsanız, GA4’teki veri raporlarınızı UA ile o kadar çabuk karşılaştırabilir ve geliştirmeniz gereken alanları belirleyebilirsiniz. Ne de olsa, ölçümlerinizin elde etmeniz gereken içgörüler için çalıştığından emin olmak isteyeceksiniz.
Güncellenmesi gerekebilecek tüm entegrasyonları ve raporlama panolarını ele aldığınızdan emin olun. GA4’ü kullanacak tüm kullanıcılar için izinlerinizi güncellemeyi unutmayın.
ÇÖZÜM
Bu, sindirilmesi gereken çok şeydi, ancak isteyerek şimdi GA4’e geçiş yapmak, artık bir seçenek olmadığı Temmuz ayında size zaman ve emek kazandıracak. Google bizi kusursuz bir cihazlar arası raporlama platformuna yaklaştırdığından, GA4’ün birçok avantajı olduğunu da unutmayın . Diğer Google ürünleriyle entegrasyonlar, sonuç olarak veri toplamanızı ve raporlamanızı daha düzenli hale getirecektir.
Google, UA verilerinizi 1 Ocak 2024’ten itibaren sileceği için UA geçmiş verilerinizi arşivlemeyi unutmayın . Son olarak, her şeyin GA4’e taşınmasını istediğiniz zaman için gerçekçi bir zaman çizelgesi belirleyin. Bu durumda zaman senin arkadaşın, bu yüzden mümkün olan en kısa sürede geçiş yapmanı öneririz.
Google Analytics 4 geçiş planınızla ilgili yardıma ihtiyacınız olursa, bizi 904–680–3000 numaralı telefondan arayın! DiscoverTec’teki ekibimiz, mevcut analitik kurulumunuzu değerlendirmenize ve ihtiyaçlarınız için en kolay geçiş yolunu belirlemenize yardımcı olabilir.
Profesyonel Destek Al
Etiketler:
Ideasoft Google Analytics 4 Kurulumu
Ideasoft E-ticaret Dönüşüm Kurulumu
İdeasoft Google Ads Gelişmiş E-ticaret Kurulumu