Dijital Pazarlama
Trend

Dijital Pazarlama Nedir? Kapsamlı Dijital Pazarlama Rehberi

Dijital pazarlama nedir? Pazarlamadan farkı nedir? Alt bileşenleri nelerdir? Bu rehberimizde

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama şirket amaçlarına ulaşmak için; dijital kanallar üzerinden planlama, uygulama, tutundurma (tanıtım) faaliyetlerinde bulunma aynı zamanda ürün, hizmet ve fikirler geliştirme sürecidir.

Dijital Pazarlama şirketin dijital iletişim strateji ve iletişim planının oluşturulması, tanımlanması ve uygulanması amacıyla, internet, sosyal medya, mobil, e-ticaret, e-bülten gibi interaktif platformları kullanarak yapılan iletişim süreçleridir.

Yukarıda dijital pazarlamayı birincisi daha geniş anlamda olmak üzere iki farklı tanımla açıkladık. Konunun özünü anlatması için açısından yeterlidir.

Dijital pazarlamanın temel meselesi teknoloji değil, insandır. İletişim ve davranış biçimine odaklanılmalıdır.

Sık yapılan hata: Dijital pazarlamanın tanımında “geleneksel medyaya göre daha avantajlı” ifadesi kullanan kaynaklar bulunmaktadır. Avantaj kelime anlamı olarak yarar manasına geldiği için yapılan iş özelinde geleneksel medyadan mı yoksa dijital pazarlamadan mı yarar sağlanacağı değişiklik gösterebileceğinden bu ifade yanlış kullanılmaktadır.

Bu kaynakların avantajdan kast etmiş oldukları ölçülebilirliktir. Dijital pazarlama geleneksel medyaya göre daha ölçülebilir‘dir.

Dijital Pazarlama’nın Diğer Adları

Dijital pazarlama aynı zamanda aşağıdaki başlıklarla da isimlendiriliyor. Yaygın ve oturmuş kullanımı ise Dijital Pazarlama‘dır.

  • İnteraktif pazarlama,
  • Çevrimiçi pazarlama,
  • İnternet pazarlama,
  • E-pazarlama
  • Web pazarlama
  • Online İş Geliştirme

Dijital Pazarlamanın Dört Unsuru (Adımı)

Pazarlamanın 4P’si (karması – unsuru) olduğu gibi dijital pazarlamanın da temel unsurları bulunmaktadır. Bu dört unsura (adıma) ek çeşitli adımlar ekleyenler olmuş olsa da pazarlama literatürdeki kullanımı bu şekilde yer almaktadır.

Bu dört unsurun amacını dijital pazarlama ve iletişim sürecinde izlenmesi gereken yol haritası veya süreci olarak tanımlayabiliriz. Ayrıca bu akışa dijital pazarlama dönüşüm hunisi de denilmektedir.

Dijital pazarlama adımlarını dönüşüm hunisi şemasını kullanarak biraz daha açıklayalım. Bu adımlarda yapacağınız her türlü faaliyet Dijital Pazarlama Stratejisi olarak tanımlanır. Örneğin “Dijital Pazarlama Elde Etme Stratejileri”

  1. Elde Et (Acquire): Ürünün ve hizmetleri tanıtmak için, ilgili kanala (örn: web sitesi) çekilmesi gereken trafiğin sağlanması ile ilgili yapılan süreçlerdir. Örneğin web site trafiğimizi artıracak faaliyetler, web sitesi içerikleri, sosyal medya iletişimi, reklam tıklamaları
  2. Kazan (Convert): Elde edilen trafiğin belirlenen hedefleri gerçekleştirmesi için yapılan süreçlerdir.
    Satış, form, zaman, okuma, izleme, paylaşma, etkileşime girme, önerme
  3. Optimize Et (Measure&Optimize): Dijital pazarlamanın en büyük avantajı ölçülebilir olmasıdır. Edinilen veriler, matematiksel olarak optimize edilerek daha verimli hale getirilmesi sürecidir.
  4. Sahip Çık Büyüt (Retain&Grow): Kazanılan müşteri veya okuyucuları sadık müşteriler veya okuyucular haline getirmek için yapacağınız çalışmaları ifade etmektedir.

En Çok Kullanılan 11 Dijital Pazarlama Kanalı

  1. Web sitesi – Mobil Uygulama
  2. İçerik Pazarlama (Content Marketing)
  3. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO – Search Engine Optimization)
  4. Arama Motoru Pazarlama (SEM – Search Engine Marketing)
  5. Görüntülü Reklamlar (Display Ads)Video Reklamcılık (Video Advertising)
  6. Video Reklamlar (Video Ads)
  7. Sosyal Medya Reklam (SMA – Social Media Advertising)
  8. Sosyal Medya Pazarlama ( Social Media Marketing)
  9. Büyüme Pazarlaması Araçları (Growt Marketing Tool)
  10. E-posta Pazarlama (E-mail Marketing)
  11. Bildirim Pazarlama (Push Notfication, SMS – MMS)

1. WEB SİTESİ – MOBİL UYGULAMA

Web site dijital pazarlamanın temelini oluşturur. Ürünleriniz, hizmetleriniz, markanız, fikirleriniz, kariyeriniz, hobileriniz hakkında bilgiler paylaşacağınız size özel platform alanı sağladığından web sitesi olmazsa olmaz bir dijital pazarlama kanalıdır.

Web sitesi sizin dijital dünyadaki mağazanız veya adresinizdir. Şirketinizin büyüklüğü ne olursa olsun müşterilerinizle iletişim kurmayı, daha fazla potansiyel müşterilere ulaşmayı, hatta web site verilerinizi inceleyerek işinizi geliştirmenizde yol gösterici olur. Web sitesine yüklemiş olduğunuz içerikler kullanıcıların arama sorgularında karşılarına çıkan potansiyel müşterilerinizin katlanarak artmasını sağlar.

Bir işletme dijital pazarlama kanalları arasından en çok web sitesine yatırım yapılmalı, web siteyi sürekli geliştirerek müşteri deneyimini daha çok geliştirmeyi amaç edinmelidir. Web site; kullanıcı deneyimi, teknik metrikler ve diğer dijital pazarlama araçları ile tam bir bütünlük içerisinde hazır halde olmadan dijital pazarlama aktivitelerine başlanmamalıdır.

2. İÇERİK PAZARLAMASI (CONTENT MARKETING)

İçerik pazarlaması: Hedef kitlenize ulaşmak, etkileşime girmek ve bir hedefi gerçekleştirmeye yöneltmek amacıyla değer katan içerikler üreterek yayma sürecidir.

Tüketicilerin satış odaklı içeriklere direnç göstermesi, bu içeriklerin ikna etmede yetersiz kalması markaların içerik pazarlamasını stratejine daha çok önem vermelerini sağlamıştır. Aynı zamanda gelişen internet teknolojileri ile birlikte  tüketicilerin bir kaç tıklamayla ürün hakkında daha fazla detaya, kullanıcı yorumlarına, video içeriklere ulaşabiliyor olması da içerik pazarlamasının önemini artırmıştır.

İçerik pazarlaması bir blog açarak veya ürünler hakkında birkaç sayfa daha yazı yazmak olmamalıdır. Pazarlamanın iletişimin temelindeki hedef kitlelerimizi belirlendikten sonra bu hedef kitleler ile nasıl etkileşime geçebiliriz, hedef kitlenin dikkatini nasıl çekebiliriz? Sorularının karşılığı için üreteceğiniz tüm, metin, video, ses kayıtları, görsel grafikler vb… içeriklerden oluşur.

İçerik Pazarlama’nın en önemli faydalarını okumak için bu içeriğimize göz atınız.

3. SEO – ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU (Search Engine Optimization)

SEO, “arama motoru optimizasyonu”nun kısaltmasıdır. SEO, kullanıcıların arama motorlarındaki sorgularında çıkarak “ücretsiz”, “organik”, veya “doğal” trafik elde etme sürecidir.

Google, Bing, Yahoo, Yandex gibi arama motorlarının çalışma mantığı internet üzerindeki metin, görsel, video gibi içerikleri belirli aralıklarla kaydeder. Kullanıcılar arama sorguları yaptığında en uyumlu, en kaliteli içeriği karşısına çıkarmaya çalışır. Gelir modelleri bu sonuçlardaki reklam gösterimleri olduğundan her geçen gün teknoloji ve algoritmalarını daha iyi sonuç verecek şekilde geliştiler.

Arama sorgularında bir içeriğin diğer içeriklere göre daha çok gösterim alacağının kararını arama motoru algoritmaları vermektedir. Bu algoritmalar onlarca hatta yüzlerce değerlendirme kriteri ile içerikleri değerlendirirler. SEO uzmanları arama motoru davranışlarını, üst sırada yer alan içerikleri, rakipler gibi bir çok kriteri analiz ederek daha uyumlu içeriklerin oluşturulmasını sağlarlar.

4. ARAMA MOTORU PAZARLAMASI (SEM – Search Engine Marketing)

SEM, “search engine marketing” yani arama motoru pazarlamasının kısaltmasıdır. Oldukça yaygın olarak kullanılan SEM, bir arama motoru ağını kullanarak ücretli reklam vermektir.

Aşağıda tatil önerileri arama sorgusunda “Reklam” olarak çıkan sonuç arama motoru reklamlarına örnektir.

SEA - Arama Motoru Reklamları
Birde SEA’yı
açıklayalım (Search Engine Advertising) yani “Arama Motoru Reklamcılığı”nın kısaltmasıdır. SEM (Arama Motoru Pazarlaması) yerine SEA (Arama Motoru Reklamcılığı) da kullanılabilir. İkisi arasında ince nüanslar bulunmakta farklı bir yazıda bu konuyu yeniden ele alabiliriz

5. GÖRÜNTÜLÜ REKLAMLAR (Display Ads)

Görüntülü reklamlar (Display Ads): Web sitenin belirli bölümlerinde yer alan görsel, animasyon, video gibi görsel içeriklere dayalı reklam modelidir. Banner reklam olarak isimlendirilmektedir. Google’ın görüntülü reklamları GDN (Google Display Network) Google görüntülü reklam ağı olarak isimlendirilmektedir.

Görüntülü reklamlarda genellikle dikkat çekici bir görsel, kısa metin, harekete geçirici buton CTA (Call to Action) ve marka logosu bulunur. Tıklandığı zaman açılış sayfasına yönlenmiş oluruz.

Görüntülü reklamların bir çok farklı boyutları olmakla birlikte standartlaşan ölçüleri vardır. Animasyon veya kullanıcıyla etkileşime geçen hareketli bannerlar daha çok dikkat çekmektedir.

Görüntülü Reklam Örneği -Display Ads
Dijital Pazarlama

6. VİDEO REKLAMLAR (Video Ads)

Video reklamlar, internete bağlı bir cihazda görüntülenen video reklamlardır.

Yotube, sosyal medya veya diğer networklerin çeşitli video standart biçimleri olsada iki tür reklam biçiminden bahsedebiliriz.

a) Yayın içi reklamlar

TV’de olduğu gibi video izlerken videonun arasında veya videonun sonunda çıkan reklam türüdür.

b) Yayın dışı reklamlar

Standart bir görüntülü reklam gibi (banner) alanı bulunan video reklamlardır. Kullanıcının daha çok dikkatini çekebilmek ve etkileşime girmek amacıyla alt türleri bulunmaktadır. Görsel bir alanı olmayıp hedeflenen anahtar kelimelerin üzerine fare imleci ile gelince (keywords) açılan video reklam türüde bulunmaktadır.

7. SOSYAL MEDYA REKLAMLAR (SMA – Social Media Advertising)

SMA “social media adwertising”in açılımıdır. Sosyal medya reklamları(SMA) markanızı tanıtmak, web sitenize ziyaretçi çekmek, satışlarınızı artırmak, potansiyel müşterilere ulaşmak gibi hedefler için sosyal medya platformlarının reklam amaçlı kullanılmasıdır.

Sosyal medya platformları kullanıcı demografik yapısını ve kullanıcı davranışlarını çok iyi analiz ettiği için bu platformlar harika bir reklam mecrasıdır.

Sık kullanılan sosyal medya reklam mecraları

Başlıca sosyal medya reklam platformları (sık kullanılanlar)
Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, TikTok, Snapchat.

8. SOSYAL MEDYA PAZARLAMA (SMM – Social Media Marketing)

SMM “Social Mediya Marketing”in açılımıdır. Sosyal medya pazarlaması, sosyal medya kanalları aracılığı ile kitlenize ulaşma, bağlantı kurup etkileşimi artırma, marka çizgisinden şaşmadan mecraya uygun içerikler üretme sürecidir.

Sosyal Medya Pazarlamasına “Sosyal Medya İletişimi” de denilmektedir. Sosyal Medya kanalları hepimizinde farkında olduğu gibi oldukça etkili mecralardır. Bir çok yeni markanın doğmasını sağlamış, etkili kullanan bir çok firmanın ise marka algısını oldukça yukarı taşımış bununla birlikte satışları da doğru orantılı olarak artmıştır.

Dikkatinizi çektiyse eğer Dijital Pazarlama Kanallarında sosyal medya reklamlarıyla (SMA) sosyal medya iletişimi (SMM) farklı süreçler olduğundan ayrı maddelerde işledik. Sosyal medya reklamcılığı performans odaklı reklamlarla ilgilenirken sosyal medya iletişimi (pazarlaması) ise tamamen iletişim boyutu ile ilgilenmektedir.

9. BÜYÜME PAZARLAMASI ARAÇLARI (Growt Marketing Tool)

Büyüme Pazarlaması: Hedeflenen bir metriğin geliştirmesi için yenilikçi yaklaşımlarla veri odaklı testler yaparak çıktıların analiz edilmesi sürecidir.

Dijital pazarlamada büyüme pazarlaması araçlarını kullanırken basitçe aşağıdaki süreçleri takip edebilirsiniz.

    • Geliştirilecek metrik belirlenmesi (müşteri sayısı, sipariş sayısı, sepet terk oranını düşürme vb)
    • Geliştirilecek alanların belirlenmesi
    • Geliştirilecek alanların test süreçlerini tasarlamak
    • Testleri gerçekleştirmek ve sonuçları analiz etmek.


Dijital pazarlamada kullanılan büyüme araçları:
Canlı Chat, Chat Bot, ürün kişiselleştirme, kişiselleştirilmiş tavsiyeler, yapay zeka yaklaşımları, anketler, sesli komutlar, bildirim otomasyonları.

10. E-POSTA PAZARLAMA (E-Mail Marketing)

E-posta pazarlaması, e-posta adresi olan belirli bir hedef kitleye ulaşarak müşteri sadakatini, satışları artırmak veya bilgi iletmek amacıyla gönderilen ticari amaçlı elektronik posta iletişim sürecidir.

E-posta pazarlaması, yapılan bazı araştırmalara göre dijital pazarlama alanında yatırım getirisi en yüksek araç olarak gösterilmektedir. Bunun nedeni uygun maliyetlerle hali hazırda sizi tanıyan ve listenizde bulunan binlerce hatta milyonlarca kişiye ulaşabiliyor olmanız.

Şimdiye kadar e-postanın gücünü keşfetme fırsatınız olmamışsa mailinize düşen onlarca e-posta iletilerine bakarak ön yargılı olabilirsiniz. Bu bir gerçek olsada göndermiş olduğunuz e-postaların az veya çok okunma oranlarının tamamen sizin elinizde olduğunu unutmayın.

E-posta pazarlaması, binlerce kişi aynı e-postanın gönderilmesi olarak bakılmamalıdır. E-posta pazarlaması en eski dijital pazarlama kanalı olsa da kendini yeniliklere adapte edebilmiş bir çok teknolojiyi içerisinde barından bir iletişim kanalıdır. Kişiselleştirilmiş, segmente edilmiş, detaylı ölçümlenebilen, merak uyandıran, müşteriye fayda sağlayan iyi kurgulanmış e-posta pazarlaması harika sonuçlar ortaya çıkarır. Ayrıca e-posta pazarlamasında otomasyon stratejisi oluşturursa yüzlerce hatta binlerce e-posta belirlediğiniz kriterdeki kitlenize otomatik gönderimler sağlayarak zamandan oldukça tasarruf ettirir.

11. BİLDİRİM PAZARLAMA (Push Notfication, SMS, MMS)

Bildirim pazarlama: Cep telefonu, akıllı cihazlar ve internet tarayıcısı üzerinden belli bir izinle bağlantı kurulan müşterilere gönderilen kısa iletilerdir.

Bildirim pazarlamasında SMS ve MMS’i genellikle dahil edilmez ancak mesajları da bildirimler gibi hızlı tüketilen bir iletişim modeli olduğundan bu kategoriye dahil edebiliriz. Hatta e-posta pazarlama da bu kategori altında değerlendirilebilir. Daha detaylı anlatmak ve önemine vurgu yapmak adına ayrı bir madde işledim.

Bildirim pazarlamasında SMS ve MMS’yi hariç tutuğumuz kullanılacak bildirim çeşitleri temelde üç tanedir.
a) Web Push: Tarayıcı üzerinden gönderilebilen anlık ileti
b) Mobil Push: Mobil uygulama üzerinden gönderilen anlık ileti
c) In-App Push: Mobil uygulama içerisinde pop-up gibi gönderilen anlık iletidir.

Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir?

Şirketin dijital pazarlama iletişim ve planının oluşturulması, tanımlanması ve uygulanması amacıyla, dijital pazarlama kanalları hakkında yeterli bilgiye sahip, bu platformları pazarlama stratejilerine uygun yöneten uzmandır.

Dijital Pazarlama Uzmanının Görev Tanımları Nedir?

  1. Dijital iletişim ve strateji planının oluşturulması, tanımlanması ve uygulanması için gerekli ihtiyaçların belirlenmesi
  2. Dijital ekip veya ajanslar ile koordinasyonun sağlanması,
  3. Web sitesinin dijital pazarlama teknik ve trendlerine uygun geliştirmelerinin yapılması-yönetilmesi.
  4. Dijital pazarlama kampanyalarını planlamak ve yönetmek,
  5. Sosyal Medya İletişimi stratejisinin planlaması ve yönetilmesi,
  6. Şirketin SEM (arama motoru pazarlama) projelerinin yönetilmesi,
  7. SEO (arama motoru optimizasyonu) stratejisinin geliştirilmesi, uygulanması ve sonuçlarının kontrol edilmesi,
  8. Şirketin dijital itibar yönetiminin takibi.

Bu görev tanımları firmanın büyüklüğü ve yapısına göre değişiklik göstermektedir. Bazı firmalar tek bir dijital pazarlama uzmanı ile çalışıp ajanslardan destek alırken, daha büyük ölçekli veya iş odağında dijital pazarlama olan firmalarda ise dijital pazarlama kanallarına göre iş tanımları  değişmektedir.

Bir yanıt yazın

Open chat
Merhaba👋
Nasıl yardımcı olabilirim?