Dijital Pazarlama

Sağlık Sektöründe Öne Çıkmak için 15 Pazarlama Stratejisi

Sağlık hizmetleri tüketimindeki değişim, sağlık profesyonellerinin hizmetlerini pazarlama ve sunma şeklini kökten değiştirdi. Günümüz tüketicileri, herhangi bir sektördeki gibi yenilikçi ve dijital olarak gelişmiş bir sağlık deneyimi bekliyorlar.

Hastaneler, sağlık sistemleri ve tıp uygulamaları, rekabet güçlerini korumak veya geride kalmamak için bu değişen ihtiyaçları karşılamak için değişim geçirmek zorundalar.

Daha fazla sağlık profesyoneli, erişilebilir online hizmetler sunarak ve doktor-hasta iletişimindeki kırmızı şeridi kısaltarak, tüketiciler artık en yakın seçeneği ziyaret etme ihtiyacı hissetmiyorlar. Bunun yerine, beklentilerini karşılayan veya aşan bir tüketici deneyimi sunan bir sağlık işletmesini tercih etme konusunda yetkilendiriliyorlar.

Mevcut hasta hacimlerinizle memnun olsanız bile, sağlık pazarlaması, sağlık markanızı insanların zihninde tutmak planlanmış bir tıbbi pazarlama stratejisi olmadan gerçekleşemez. Tüketicilerin sağlık hizmetini değiştirmeye karar vermelerinin nedenlerine birlikte bakalım:

  • Taşınmak (lokasyon)
  • Sağlık sigortası,
  • Aynı hizmet için daha yüksek maliyetler,
  • Aynı gün randevu için sınırlı veya erişim olmaması,
  • Doktorla doğrudan iletişim kurmak için sınırlı veya erişimin olmaması,
  • Online randevu planlama erişimin olmaması,
  • Bekleme sürelerinden memnuniyetsizlik,
  • Olumsuz bir hasta deneyimi,

Bu nedenle, alanınızda yeni ve eski müşterilere doğru zamanlarda ulaşmak için planlanmış, bütçelenmiş bir sağlık pazarlama stratejisine sahip olmak son derece önemlidir.

Sağlık Hizmetleri Pazarlama Stratejilerinizi Planlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir yabancı atasözü der ki, “önlemek tedavi etmekten daha iyidir.” Bu söz pazarlama stratejileri için de geçerlidir. Yani, pazarlama faaliyetlerinizi son ana kadar beklemek yerine, önceden bir plan yapmak daha mantıklıdır. Böylece, gelecekte başarılı bir pazarlama kampanyası yürütmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle, sağlık hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, pazarlama stratejilerini önceden planlamalı ve uygulamalıdır.

Sağlık Hizmetleri Pazarlaması: Yeni Potansiyel Hasta Çekmek ve İlgilerini Canlı Tutmak İçin Stratejik Bir Yaklaşım

Sağlık hizmetleri pazarlaması, sağlık işletmelerinin yeni potansiyel hastalar çekmek, sağlık hizmetlerindeki yolculukları boyunca onları yönlendirmek ve sağlık sistemi, hizmet veya ürünler hakkında ilgilerini canlı tutmak için oluşturdukları stratejik bir yaklaşımdır.

Bugün, sağlık sektöründeki pek çok işletme, sağlık hizmetleri pazarlaması yoluyla büyümeyi hedeflemektedir. Sağlık sistemleri, hastaneler, doktorlar, ilaç şirketleri, medikal cihaz üreticileri, sağlık planları, tüketici markaları gibi pek çok farklı sağlık işletmesi, pazarlama faaliyetlerini uygulamaktadır.

Başarılı bir sağlık hizmetleri pazarlama stratejisi, tüketicilerin sağlık hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar, onların sağlık hizmetleri tercihlerini belirlemelerine yardımcı olur ve sağlık işletmelerine sadık müşteriler kazandırır.

Sağlık Hizmetleri Pazarlaması: Potansiyel Hastaları Etkilemek İçin Yeni Stratejiler

  • Hastaların deneyimlerini iyileştirmek ve etkileşimde kalmak için kişiselleştirilmiş ve zamanında bilgilendirmeler sağlamak,
  • Hastaların daha bilinçli kararlar almasına yardımcı olan stratejiler uygulamak,
  • Hastaların sayısını artırmak ve mevcut müşterileri elde tutmak için çoklu kanallı ve hedefli pazarlama stratejileri uygulamak,
  • Yerel doktor yönlendirmelerini artırmak ve doktorları pazar liderleri olarak konumlandırmak,
  • Çevrimiçi itibarınızı iyileştirmek ve markanızı oluşturmak için stratejiler uygulamak,
  • Verimliliğinizi artırmak için stratejilerinizi yeniden gözden geçirmek ve yenilemek,
  • Sağlık sektöründeki hızlı değişimlere esneklikle ve odaklanarak cevap vermek,
  • Yeni ve etkili pazarlama stratejileri uygulamak için gerektiğinde bir pazarlama ajansı işe almak,
  • Rakiplerinizden farklılaşmak ve öne çıkmak için yenilikçi stratejiler geliştirmek,
  • Hedef kitlenizle doğrudan iletişim kurmak için sosyal medya ve diğer dijital pazarlama araçlarını kullanmak.

Sağlık Sektöründe Öne Çıkmak için 15 Pazarlama Stratejisini birlikte inceleyelim.

1. Tutarlı bir sağlık markası olun

Sağlık hizmetleri sunan işletmeniz diğerlerinden farklı mı? Muhtemelen öyle, ama sağlık tüketicilerinin bu farkı fark etmesi gerekiyor. Her doktorun beyaz bir önlüğü var ve hastaların, güvenmediği biriyle çalışmak istemezler. İşte bu yüzden, güçlü ve tanınabilir bir marka oluşturarak tüketicilerinize kendinizi tanıtmanız gerekiyor.

Öncelikle, markanızın ne hakkında olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Siz benzersiz bir sağlık hizmeti sağlayıcısı mısınız? Aile dostu ofisiniz mi? Yoksa spa benzeri bir ortamınız mı var? Kendinizi hastalar için unutulmaz kılan en az bir şey vardır.

Bir kez markanızı belirledikten sonra, tanıtımını yapmaya başlamalısınız. Ödülleriniz ve başarılarınız varsa, bunları tanıtmak müşterilerinizin size güvenmesini sağlayacaktır. İnsanlar sağlıkları konusunda titiz davranırlar ve doğru tedavi için güvendikleri bir sağlık hizmeti sağlayıcısı ararlar.

Sağlık pazarlaması stratejinizde tutarlı bir marka oluşturmak, maliyetlerinizi azaltacak ve yatırım getirinizi artıracaktır. Başlangıçta biraz zaman alabilir, ama sonunda markanızı en iyi şekilde temsil eden pazarlama materyalleriyle tutarlı bir strateji oluşturmak, işletmeniz için çok önemlidir.

2. Online hasta deneyimini değerlendirme

Online hasta deneyimi, sağlık pazarlamasında ve hizmet sunumunda kritik bir faktördür. Bugünün müşterileri, ihtiyaçlarını karşılayan, değerli ve kolay kullanımlı dijital deneyimler beklerler.

Hasta deneyimini değerlendirmek için, web sitesinin kullanıcı dostu ve kolay navigasyona sahip olması önemlidir. Hastalar, aradıkları bilgiyi hızlıca bulabilmeli ve site hem masaüstü hem de mobil cihazlar için optimize edilmiş olmalıdır.

Ayrıca, randevu planlama, sanal görüşmeler ve hasta portalı gibi katma değerli deneyimler sunulmalı ve hastaların markayla etkileşime geçmesi teşvik edilmelidir.

Web sitesinin içeriği ve mesajı, hedef kitleye göre uyarlanmalıdır. Sağlık işletmeleri, iletişim bilgileri, görseller ve sözcüklerle müşteri tabanını yansıtmalıdır.

Son olarak, kullanıcı deneyimi tasarımının önemli bir parçası olan web sitesi, hasta deneyimine odaklanmalıdır. Basit ama hemen yapılacak değişiklikler, örneğin “Bize Ulaşın” formunu üste taşımak gibi, daha fazla iş yapmak için yeterli olabilir.

3. Sağlık web siteniz mobil uyumlu olmalıdır

Duyarlı bir web sitesi, farklı cihazlardan erişimde aynı deneyimi sunar. Günümüzde web sitesi tasarımının normu haline geldi, ancak arama motorları, tıbbi web sitelerinde dolaşırken mobil uyumlu (duyarlı) bir siteyi tercih eder.

Google, kullanıcı deneyimine önem verdiğinden, tüm web sitelerinin mobil öncelikli bir dizinine bağlı kalmayı taahhüt etti. Bu nedenle, sağlık web siteniz duyarlı olmalıdır. Ancak, sitenizin duyarlı olmasına rağmen, içeriğinizin ve görsellerinizin tüm mobil cihaz türlerinde doğru şekilde yüklenmesi de önemlidir.

4. Site hızınızı test etmek önemlidir

Kullanıcı davranışlarını inceleyen sağlık pazarlamacıları, müşterilerin yavaş yüklenen sitelere daha az tahammül ettiğini kanıtladı. 5 saniyeden daha uzun yükleme süreleri potansiyel müşterilerin kaybedilmesine neden oluyor. Ayrıca, yavaş site hızı, arama motoru sıralamanızı da etkileyebilir. Google’ın PageSpeed Insights aracı ile site hızınızı test edin ve geliştirmek için web geliştiricinizle görüşün. Rakip sitelerin hızlarını da kontrol edin.

5. Potansiyel sağlık hastaları için arama motoru sonuçlarını optimize edin

SEO, web sitenizin doğru anahtar kelimelerle optimize edilmesiyle, arama motorlarında üst sıralarda yer almanızı sağlar. Ancak, doğal ve okunaklı bir şekilde kullanmadığınız sürece anahtar kelime sıklığı kullanmak artık yeterli değildir. Organik SEO taktikleri kullanarak, ilgili sağlık terimlerinde sıralama yapabilirsiniz. Google’ın en öncelikli özelliği okunabilirlik olduğu için, anahtar kelimeleri içeriğinize doğal bir şekilde dahil etmelisiniz.

Sağlık SEO’su için diğer en iyi uygulamalar:

  • Yüksek kaliteli ve anahtar kelime optimize edilmiş içerik sayfaları oluşturma
  • İlgili sayfalara dönüş yapan iç bağlantılar oluşturma
  • Saygın sağlık sitelerinden geri bağlantılar almak
  • Site haritası ve indeksleme yönetimi
  • Google İşletme Profili’nde sağlık web sitenizi doğru, tam bilgi ile listelemek
  • Her konum için tüm bölümleri doldurmak
  • Fotoğraf ve videoları dahil etmek
  • Yerel listeleri ve yorumları optimize etmek
  • Soru-Cevap bölümünde sık sorulan soruları yayınlamak
  • Lokal SEO taktikleriyle sitenizi optimize etmek

6. Sağlık pazarlaması için PPC ve gösterim reklamlarını kullanın

Arama Motoru Optimizasyonu (yani “Sağlık SEO”), bir sağlık sistemi, hastane veya uygulamanın çevrimiçi olarak daha fazla görünürlük kazanmak için kullanılan organik bir pazarlama stratejisidir.

Ancak, organik olarak “Tulsa’daki cerrah” gibi bir arama terimi için birinci sırada yer almanıza rağmen, organik web sayfanızın üstünde hala 3 veya 4 ücretli reklam bulunmaktadır.

PPC (tıklama başına ödeme), veya ücretli arama reklamları, belirli bir dizi arama terimi için arama motoru sonuç sayfasında (SERP) ilk sırada görünmek üzere hedeflenir. Ücretli arama ile bütçenizi yönetebilir ve sitenizi SERP’lerin en üstünde tutmak için ne kadar harcamak istediğinize karar verebilirsiniz. Hem PPC hem de diğer web sitelerinin yan çubuğunda veya üstünde görünen gösterim reklamlarıyla yatırım getiriniz net ve belirlidir.

7. Sosyal medyayı doğru şekilde kullanın

Birçok hastane ve sağlık uygulaması, dijital sağlık pazarlama stratejilerinin büyük bir bölümünde yalnızca organik sosyal medyaya güvenir. Organik sosyal medya, doğrudan Facebook, Twitter veya YouTube’a fotoğraf, güncelleme, etkinlik vb. göndermek anlamına gelir. Bu, geçerli bir marka oluşturma stratejisi ve sağlıkta potansiyel hastaların neler olduğunu bilmesini sağlar.

Ancak, bu tek sosyal stratejiniz olmamalıdır. Sosyal medya üzerindeki ücretli reklamcılık, hizmetlerinizi arayan uygun kişilere çok daha büyük sayılarda ulaşmanın daha iyi bir yoludur – hatta henüz bağlı değillerse. Gerçek şu ki: yerel sağlık kuruluşlarının paylaşımlarını insanlar genellikle çevrimiçi olarak paylaşmazlar, ancak zaten bu grupla ilişkilendirilmişlerse (veya daha da iyisi) bu kuruluşta çalışıyorlarsa.

Ücretli sosyal medya, iş sayfanızdan gönderi yaptığınızda görünen “Gönderiyi Yükselt” düğmesine basmaktan daha fazlasıdır. PPC veya gösterim reklamcılığı gibi, hedeflediğiniz kitleye yönelik strateji ve bütçeleme içerir.

8. Sağlık hizmeti alan hastalarından yorum isteyin

Sağlıkta hastalardan geri bildirim almak için aktif olarak yorum istemek önemlidir. Hastalar, randevu almadan önce diğer kişilerin iyi deneyimler yaşadığını görmek istiyorlar ve çevrimiçi yorumlar, kişisel öneriler kadar güvenilir kaynaklar olarak kabul ediliyor.

Ancak, Hastalar genellikle yalnızca motive olduklarında yorum bırakırlar, bu nedenle olumlu geri bildirimleri gözden kaçırabilirsiniz. Bu nedenle, sağlık pazarlama stratejinize CRM ile entegre otomatik bir yorum platformu eklemek, tüketicilerin geri bildirimlerini takip etmek için önemlidir.

9. Hasta geri bildirimleri pazarlama çabalarınızda takip edilmesi gereken önemli bir faktördür

Eğer bir potansiyel hasta Google, Facebook, gibi dış yorum sitelerinde sizin hakkınızda olumsuz bir görüş paylaşırsa, yanıt vermeniz ve sorunu çözmeye çalıştığınızı göstermeniz gerekir. Doğru bir takip süreciyle, hastalar sorununuzu hızlı bir şekilde çözdüğünüzü görerek yorumlarını güncelleyebilir ve başkalarına da bu konuda bilgi verebilirler. Ancak, olumsuz yorumlara karşı savunmacı olmak yerine, onları öğrenme deneyimleri olarak görün ve süreçleri ve ekipmanları gerektiğinde güncelleyerek ileriye dönük en iyi hasta deneyimini sağlayın. Olumlu geri bildirimlerle de aynı şekilde ilgilenmeli ve sağlık hizmetlerinizin etkinliğini artırmak için kullanılabilir hale getirilmelidir. Tüm bu geri bildirimler, pazarlama çabalarınızın önemli bir parçasıdır ve işletmenizin gelişiminde kilit rol oynamaktadır.

10. Geleneksel medya seçeneklerine göz atın

Birçok sağlık işletmesi, radyo, televizyon, billboardlar ve gazeteler gibi geleneksel reklam kaynakları gibi harici medya fırsatlarına yatırım yapmaktan çekinir. Bu önemli yatırımlar olabilir, bu nedenle paranızı nereye harcadığınıza dikkat etmelisiniz ve en iyi, somut sonuçları görmek için uygun yerleri seçmelisiniz.

11. Tıbbi pazarlama planlarınıza doktor yönlendirmelerini dahil edin

Doktorlar, potansiyel hastalarını size yönlendirerek yeni müşteriler kazanmanızı sağlayabilirler. Ancak, doktorlarla iyi bir ilişki kurmanız ve onlarla düzenli iletişim halinde olmanız gerekir. Bunu yapmak için bir doktor temsilcisi kullanabilir, doktorları kliniklerinizin hizmetleri hakkında eğitebilir, takımınızı genişletebilir ve doktorlara yönlendirmeleri için bir teşvik programı oluşturabilirsiniz. Doktor yönlendirmeleri, sağlık hizmetlerinizin büyümesi için önemlidir ve pazarlama planlarınızın bir parçası olmalıdır.

12. Mevcut sağlık tüketicilerinizle iletişim kurun

Dijital reklamcılıkla karşılaştırılamasa da, referanslar her zaman tıbbi pazarlama stratejinizin bir parçası olmalıdır.

Randevularından veya işlemlerinden sonra hastalarla iletişim kurun ve nasıl olduklarını sorun. Aileleri hakkında sorular sorun veya kişiselleştirilmiş bir dokunuşla doğum günü kartları gönderin. Ayrıca, yüz yüze veya tele tıp yoluyla yapılacak takip randevuları için e-posta ve metin hatırlatmaları gönderin ve pozitif bir ilişki sürdürmek için elinizden geleni yapın.

Hastalar, sizinle iletişim kurduğunuz için her zaman takdir edeceklerdir ve arkadaşlarına ve ailelerine işletmenizi tavsiye etmek için ellerinden geleni yapabilirler.

13. İlgili tıbbi alanınızda otorite olun

Potansiyel sağlık hastaları, tıbbi uzmanlık alanlarında kendilerini otorite olarak kabul ettiren markaları daha çok hatırlarlar. Halkla ilişkiler stratejiniz, sağlık markanız için neredeyse ücretsiz reklam olan uygun medya kaynaklarına ulaşmayı içermelidir.

LinkedIn grupları ve diğer online forumlar aracılığıyla belirli sağlık endüstrisi nişinizle ilgili güncel kalmaya çalışın.

14. Pazarlama stratejinizi İzleyin

Sağlık pazarlama stratejinizin getirisi açısından sürekli olarak izlemelisiniz. Sağlık pazarlama bütçeniz her yıl neye odaklanmak istediğinize bağlı olarak ve performans analitiği kontrol panelinizdeki verilere dayanarak ayarlanmalıdır. Hastalarınızla etkileşim birçok yolu vardır:

E-postalar, çağrı merkezleri veya hedeflenen sayfalar aracılığıyla hastalarınızla kampanyalarınızla nasıl etkileşimde bulunduğunu takip etmek için bir CRM (müşteri ilişkileri yönetimi sistemi) kullanın. Hangi terimlerde sıralandığınızı ve hangi terimleri kaçırdığınızı belirlemek için Google Analytics kullanın. Google AdWords’ü kurarak PPC kampanyalarınızı izleyin. Ödeme yapılan reklamlarınızın getirisini görmek ve ön ofisinizi izlemek için bir çağrı takip sistemi kullanın.

15. Sağlık pazarlama girişimlerinize çağrı merkezinin yanıtını denetleyin

Sağlık pazarlama stratejiniz ne kadar iyi olursa olsun, çağrı merkeziniz çağrıları düzgün bir şekilde yönetemezse müşteri kaybı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, çağrı merkezi denetimi yaparak müşterilerinizin yaşadığı sorunları tespit edebilirsiniz. Örneğin, uzun bekleme süreleri, karışıklık veya yanlış bilgilendirme, yavaş randevu sistemi gibi sorunları çözerek müşteri memnuniyetini arttırabilirsiniz. Bu nedenle, çağrı merkezi personelinizi eğiterek markanızı en iyi şekilde temsil etmelerini sağlamak önemlidir.

Pazarlama planınızı güncellemeye hazır mısınız? Potansiyel hastaları çekmek, elde tutmak ve işinizi büyütmek için bu 15 stratejiyi uygulayın.

Sağlık uygulamanızı veya işinizi büyütmek için nasıl yardımcı olabileceğimizi görmek için pazarlama hizmetlerimizi keşfedin.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu