Dijital Pazarlama

Sağlık Hizmetlerinde 10 Kişiselleştirilmiş, Etkili Pazarlama Stratejisi

Tarihsel olarak, sağlık sektörü yeni pazarlama stratejilerini benimsemekte en çekingen sektörlerden biri olmuştur. Ancak, pandemi bu durumu köklü bir şekilde değiştirdi. Tele sağlık hizmetleri bunun mükemmel bir örneğidir. Pandemi sürecinde, tele sağlık hizmetlerinin sanal bakım kullanımı, COVID-19 öncesi döneme kıyasla 38 kat artış göstermiştir. Tüketiciler, tele sağlık hizmetlerini can kıyıcı bir virüse maruz kalmadan, sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde ve karantina koşullarını sürdürürken, aynı zamanda zaman ve para tasarrufu sağladığı için büyük bir memnuniyetle benimsemiştir. Bu durum, sağlık sektöründeki inovasyonun ve adapte olmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Sanal bakımdan memnun olan hasta oranı %78’e ulaşırken, sağlık hizmeti sağlayıcıları, birdenbire popüler hale gelen tele sağlık hizmetlerini tanıtmak için kişiselleştirilmiş e-posta kampanyaları gibi pazarlama stratejilerine yöneldi. Tüketicilerin bu rahatlığı sevmesi ve koronavirüsün sürekli değişimi, tele sağlık hizmetlerinin gelecekte sağlık sektörünün kalıcı bir parçası olacağını gösteriyor.

Tele sağlık hizmetlerini en etkili şekilde tanıtmak için sağlayıcıların kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri pazarlama stratejilerine ihtiyacı vardır. Peki, kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri nedir? Bu, tüketicinin benzersiz bir birey olarak tanınması ve tedavi edilmesi, benzersiz bir sağlık geçmişi ve durumu olan bir kişiye, ilgili içerik ve sorunsuz bir hasta deneyimi sunulması anlamına gelir.

Kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri pazarlaması, bir bireyin ihtiyaçlarını öngörür ve onlara en uygun ve arzu edilen hizmetleri tam doğru zamanda vurgular. En etkili şekilde rekabet etmek için, sağlık hizmeti sağlayıcılarının kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri pazarlama stratejilerini uygulamaları gerekmektedir. İşte Sağlık Hizmetlerinde Etkili O 10 Strateji:

1. Hasta Etkileşimini Arttırın

Teknolojiyi kullanarak hasta katılımını olabildiğince otomatikleştirmeniz gerekiyor. Birçok durumda, otomasyon hasta memnuniyetini artırır. Hastalarınız ofisinizden ayrıldıktan sonra daha kişiselleştirilmiş ilişkiler kurmak için:

  • Randevu hatırlatmaları,
  • Laboratuvar sonuç bildirimleri,
  • Önleyici bakım hatırlatmaları,
  • İlaç hatırlatmaları,
  • Tatil ve doğum günü mesajları,
  • Aşı uygunluk bildirimleri,
  • Takip bakım mesajları,
  • Promosyon mesajları,
  • Memnuniyet anketleri,
  • Sağlık anketleri gönderebilirsiniz.

Bu tür hatırlatıcılar, bildirimler, mesajlar ve anketler göndermenin önemi, araştırmalarla desteklenmektedir. Örneğin: Sağlayıcıların %94’ü, metin hatırlatıcıları veya telefonla takip gibi müdahalelerin, hastaların reçeteli bakım planını takip etmelerine yardımcı olduğuna inanıyor. Tüketicilerin %71’i, özelleştirilmiş uyarıları çok önemli veya biraz önemli buluyor ve taramalar veya kontroller hakkında hatırlatıcılar ve bildirimler almayı sağlık açısından önemli görüyor.

2. Çalışma Saatlerini ve Hizmet Modellerini Genişletin

Eğer işletmeniz esnek saatler, ofis dışı ziyaretler ve mesai sonrası hizmetler sunmuyorsa, muhtemelen zaten iş kaybına uğruyorsunuzdur. Günümüz sağlık hizmetleri kullanıcıları, hızlı, pratik ve talep üzerine sunulan hizmetler istiyor. Bu, sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla kişisel veya sanal yüz yüze iletişim ve metin mesajları, e-postalar, online hasta portalları, canlı sohbet ve tele tıp aracılığıyla mesai dışı ve hafta sonu hizmetler gibi daha hızlı ve esnek seçenekleri kapsar.

Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu (%92), birincil sağlık hizmeti sağlayıcısını seçerken rahatlık faktörünü önemsiyor. Tüketicilerin yarısından fazlası (%54) esnek ve kişiye özgü hizmetler arıyor. Para veya zaman tasarrufu için sanal ziyaretler planlayanların oranı ise %37.

3. Tele Sağlık ve Hibrit Seçenekler Sunun

COVID-19 pandemisi öncesinde, tele sağlık ve hızlı klinikler gibi hibrit bakım seçenekleri yeni ve nadir kullanılan hizmetlerdi. Ancak bugün, bu hizmetler sağlık deneyiminin ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Sağlık Finansmanı’na göre, Amerikalıların %88’i, pandemi sonrasında da acil olmayan durumlar için tele sağlık hizmetlerini kullanmaya devam etmek istiyor. Hastalar, bu hizmetin daha ucuz, daha kolay erişilebilir ve daha pratik olması nedeniyle bu alternatif bakım modelini tercih ediyorlar. Bu hizmet, onları acil servisler gibi daha maliyetli sağlık hizmetlerine başvurmak zorunda kalmaktan alıkoyuyor.

Tele sağlık, sağlık hizmeti sağlayıcılarına maliyet tasarrufu sağlarken, aynı zamanda hastaların kontrol, ilaç takibi ve kronik durumların yönetiminde daha etkin bir şekilde etkileşim kurmalarına olanak tanır.

4. Online Randevu Sistemi Kullanın

Sağlık hizmetleri için beklemek, diğer hizmetlere göre daha uzun sürer. Ancak hastalarınıza online randevu alma imkanı sunarsanız, hem hastalarınızın hem de personelinizin zamanından tasarruf edersiniz. Bu, hastaların telefonla arayarak randevu almak yerine, kendi randevularını internet üzerinden ayarlamalarını sağlar.

COVID sonrası dönemde, hastalarla daha kişisel bir deneyim sunmak önemlidir. Hastaların iletişim tercihlerini ve kişisel ihtiyaçlarını anlamalı ve bu ihtiyaçları karşılamalıyız. Bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve internet gibi teknolojiler, daha uygun ve ulaşılabilir sağlık hizmetleri sunmamıza yardımcı olabilir.

5. Daha Güçlü Bir Müşteri Profili Oluşturun

Müşteri kimliği, bir grup hastayı temsil eden hayali bir kişidir. Bu, sağlık hizmetlerinde, hedef kitlelerinin isteklerini ve ihtiyaçlarını belirlemeye yardımcı olur. Bu, kişisel verilere, demografiye, sağlık durumuna, duygusal tutumlara, değerlere ve pazardaki kişiliklere dayalıdır.

Müşteri kimliği, sağlık deneyimini daha kişisel hale getirir. Çünkü bu kimlik, potansiyel hastalarınıza benzer şekilde görünür, hissettirir ve davranır. Doğru belirlenmiş müşteri kimlikleri, sağlık işletmenizin daha fazla başarı elde etmesine yardımcı olabilir.

  • Hedeflenen hasta profillerine uymayan hastalara yönelik pazarlama çabalarını ortadan kaldırarak maliyetleri düşürebilirsiniz.
  • Hedeflenen hasta profillerine yönelik mesajlarınızla daha yüksek etkileşim oranları elde edebilirsiniz.
  • Sadece doğru hedef kitleye ulaşan ve etkili pazarlama kampanyaları oluşturarak daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
  • Hedef kitlenizin kullandığı belirli anahtar kelimeleri tespit etmek için daha bilinçli bir anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz.
  • Hedef kitlenizi doğrudan etkileyerek organik web sitesi trafiğini artırabilirsiniz.
  • Hedeflenen hasta profilleriyle etkileşimde olduğunuzda daha düşük hemen çıkma oranlarına sahip olabilirsiniz.

6. Hedeflenmiş E-postalarla Kişiselleştirilmiş İletişim Yapın

Hedef kitlenizi belirledikten ve müşteri kişiliklerini anladıktan sonra, kişiselleştirilmiş e-posta iletişimiyle hastaları çekebilir ve etkileşimi artırabilirsiniz. Hatta hedeflenmiş e-postaları otomatikleştirerek zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Doğru içerik hedefleme stratejileriyle birleştirildiğinde, pazarlama otomasyonu ve e-posta kişiselleştirmesi yüksek geri dönüşler sağlayabilir. Kişiselleştirilmiş e-postalar her zaman hastaların adını kullanır ve onların ilgi alanlarına değinir. Bu, kişiselleştirilmiş e-postaların sağlık pazarlama stratejilerinde önemli bir araç olduğunu gösterir ve size başarı getirebilir.

7. Hedef Kitleniz için Web İçeriği Oluşturun

Hasta güveni oluşturmak ve kalıcı ilişkiler kurmak için hedef kitlenize yönelik yardımcı ve ilgi çekici web içerikleri oluşturabilirsiniz. Özellikle güvenli çevrimiçi hasta portalı sunan sağlık uygulamaları için bu önemlidir. Ayrıca, müşteri profillerine dayanarak ilgili bloglar veya web sayfalarını tanıtabilirsiniz. Web içeriği oluştururken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:

  • Yazı stiliniz açık, samimi ve bilgilendirici olmalıdır.
  • Hedef kitleniz için en uygun olan sağlık konularını ele alın.
  • Sağlık tüketicilerinin ilgisini çeken konulara odaklanan bloglar, e-kitaplar, vaka çalışmaları, e-postalar, özel hedef sayfaları ve sosyal medya aracılığıyla kişiselleştirilmiş içeriği tanıtın ve hangi içeriğin hedef kitlenizle en iyi etkileşim sağladığını gözlemleyin.

8. Kullanıcı Dostu Bir Web Sitesi Oluşturun

Bir web sitesini kullanıcı dostu yapan şey nedir? İlk olarak ve en önemlisi, çeşitli cihazlara ve ekran boyutlarına uyumlu olmasıdır. Web sitenizde daha kullanıcı dostu bir hasta deneyimi oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Tüketicilere güven oluşturmak için istatistikler ve kaynaklara bağlantılar ekleyin.
  • Daha fazla hastaya destek olmak için erişilebilir, uygun fiyatlı ve esnek bir tele-tıp seçeneği sunun.
  • Kolay çevrimiçi randevu planlaması sağlayın.
  • SSS, kabul edilen sağlık planları, fatura bilgileri, yeni hasta belgeleri ve iletişim bilgileri gibi kaynakları açıkça ve kolayca bulunabilir şekilde sunun.
  • Web sitenizdeki kullanıcı deneyimini iyileştirmek için temel web performans raporu yapın.

9. Çok Kanallı Deneyim Oluşturun

İnsanlar bilgi aramak için sadece masaüstü bilgisayarlarını kullanmıyor. Başarılı sağlık uygulamaları, tüketicilerin bilgiye ulaştığı farklı yöntemleri düşünmelidir, bunlar akıllı telefonlar, tabletler ve Google aramaları da olabilir. Sağlık tüketicilerine istedikleri zaman ve istedikleri yerde en uygun içeriğe erişmeleri önemlidir, böylece kişiselleştirilmiş bir sağlık deneyimi yaşarlar. Hastalar içerik ve hizmetlerle kişisel bir bağlantı kurmak ister. En etkili çok kanallı sağlık pazarlama stratejileri arasında şunlar bulunur:

  • Kişiselleştirilmiş randevu hatırlatmaları göndermek,
  • Çevrimiçi randevu planlaması sunmak,
  • Hasta portalında laboratuvar sonuçları, sigorta talep durumu ve reçete yenileme gibi bilgilerin kendiliğinden sunulmasını sağlamak,
  • Bireysel hasta ihtiyaçları ve tercihlerine dayalı olarak kişiselleştirilmiş e-posta mesajları göndermek,
  • Tüm kanallarda tutarlı mesajlaşma sağlamak, böylece hastalar markanızı tanır,
  • Hasta geri bildirimlerine imkan vermek, hasta deneyimini geliştirmeye yardımcı olmak

10. Sosyal Olun

Son olarak, sağlık sosyal medya pazarlaması da önemli bir stratejidir. Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformları, sıkça sorulan soruları yanıtlamak veya hastalarla birebir etkileşimde bulunmak için harika bir yöntemdir. Bu platformlar sayesinde kullanıcı deneyimini kişiselleştirebilir ve tüketicilerin ilgisini artırabilirsiniz.

Bugünün sağlık tüketicileriyle uzun vadeli ilişkiler kurmak istiyorsanız, sağlık pazarlamasında hasta odaklı bir yaklaşım benimsemelisiniz. Bu da yeni teknolojilere ve iş modellerine açık olmanız anlamına gelir. İyi bir şekilde kişiselleştirme yaparsanız, daha fazla hasta çekebilir ve gelirinizi artırabilirsiniz.

Daha fazla hasta çekmek ve pratiğinizi büyütmek için kişiselleştirilmiş sağlık pazarlama stratejilerini kullanmayı düşünün. Bu konuda lider bir sağlık pazarlama ajansından yardım alabilirsiniz.