Dijital Pazarlama

ChatGPT Oluşturulan İçerikler Klinikler İçin Zararlı mı?

ChatGPT, insan benzeri konuşmalar yapabilen, çeviri yapabilen ve kullanıcılara bilgi sağlayabilen bir yapay zeka sohbet botudur.

Ayrıca gerçekten iyi içerik yazabilir.

Ve şimdi Google’ın açıkça belirttiği gibi, “Yapay zeka veya otomasyonun uygun kullanımı, yönergelerimize aykırı değildir” sorusu ortaya çıkıyor: Sağlık içeriği üretmek için kullanmalı mıyız?

Sağlık yazıları ve SEO için ChatGPT kullanmanın ve nasıl kullanılacağının kararlaştırılması gereken birkaç konu var.

Şimdi keşfedelim: 

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, kullanıcıların yapay zeka sohbet botu ile insan benzeri konuşmalar yapmalarına olanak tanıyan bir doğal dil işleme aracıdır.

ChatGPT, büyük miktarda kamu verisinden öğrendiği bilgilere dayanarak büyük miktarlarda içerik tanımlayabilir, özetleyebilir, çevirebilir, tahmin edebilir ve oluşturabilir.

ChatGPT

ChatGPT Nasıl Çalışır?

Bir çocuğun dünya bilgisi ansiklopedisi verildiğini hayal edin. Ansiklopediyi okuduktan sonra, bu çocuk basit soruları yanıtlamak için eğitilebilir. Bilgiyi daha iyi anladıkça, daha karmaşık soruları daha zeki bir şekilde yanıtlayabilir. Zamanla, kendilerine sorulan soru türlerinden ve hangi bilginin muhtemelen en iyi cevap olduğundan öğrenmeye devam ederler.

Chat GPT’nin durumunda, ‘öğrenme ansiklopedisi’ büyük bir kısmı internet olan (2021’e kadar olan veri) bir veri yığınıdır. ‘Eğitimi’ doğal veya insan dilini anlamaya dayanır, böylece insanların sorduğu soruları veya yönergeleri ‘anlar’. Buradan, bu soruların hangi tür bir cevap aradığını tahmin edebilir.

Özetlemek gerekirse, ChatGPT, giderken öğrenir, cevapları geliştirir ve bilgiyi sonradan kullanmak üzere saklar.

Bu teknolojinin temelinde birkaç bilimsel yenilik bulunmaktadır:

DDİ: Doğal Dil İşleme (DDİ), makinelerin dili anlamasına yardımcı olurken, yazılı veya konuşulan kelimeleri daha küçük bileşenlere ayırarak adeta.( İngilizce öğretmeninizin Shakespeare ile yaptığı gibi!)

MÖ: Makine Öğrenimi (MÖ), makinelerin kendilerini insanın öğrendiği gibi, deneme yanılma yoluyla eğitmesine izin verir. (doğruluğunu ve problemleri çözme yeteneğini artırmak için.)

İçerik üretme yeteneği hızlı ve kolay bir şekilde neden son zamanlarda bu kadar çok duyduğunuzun nedenlerinden biridir.(özellikle SEO içeriği ile ilgili olarak.)

Diğer Sohbet Botlarından Farkları

AI tarafından üretilen içerik araçlarının yeni olmadığını belirtmek önemlidir.

Hubspot Chatbot Builder, Salesforce Einstein, Jasper, ContentBot ve WP-Chatbot gibi araçlar yıllardır işletmelere içerik üretimini otomatikleştirmelerinde, tekrarlayan müşteri desteğinde, pazarlamada ve hatta satış görevlerinde yardımcı oluyorlar.

Ancak işte yenilik olanlar…

Büyük bir veri kümesi kullanıyor.

ChatGPT, muazzam miktarda veriyle eğitilmiştir (sohbet botları genellikle çok daha dar bir veri kümesi kullanır), bu da diğer sohbet araçlarından çok daha fazla dil ile ilgili görevi yerine getirebileceği anlamına gelir.

Konuşma dilini kullanır ve takip sorularını yanıtlayabilir.

Diğer sohbet botlarının aksine, ChatGPT diyalogunuzu hatırlar, önceki soruları ve cevapları sonraki yanıtlarını belirlemek için kullanır.

Hatalarını kabul eder.

ChatGPT, bir kullanıcı bir yanıtı sorguladığında yanlış cevapları kabul etmeye isteklidir. Ancak, bunun için kullanıcının yanlış cevabı veya yanlış anlaşılmış soruyu tespit etmesi ve bir sonraki sorgusunda geri bildirimde bulunması gerekir.

Yanlış önerileri sorgular.

ChatGPT, kendi hatalarını kabul edebilir ve yanlış kullanıcı sorgularını sorgulayabilir.

Uygunsuz istekleri reddeder.

ChatGPT, ırkçı, cinsiyetçi, homofobik, transfobik veya diğer ayrımcı veya nefret dolu sorguları reddetmek için eğitilmiştir.

ChatGPT ve Google

Google, yapay zeka tarafından üretilen içeriğin uygun kullanımının, belirli koşullar sağlandığında, kılavuzlarına aykırı olmadığını belirtmektedir.

Google’ın yıllardır otomatik olarak üretilen içerikle ilgili tutarlı rehberliği şu şekildedir: “Arama sonuçlarında sıralamayı manipüle etmenin temel amacıyla içerik üretmek dahil olmak üzere otomasyonun—AI dahil—kullanılması, spam politikalarımızın ihlalidir.”

Ancak, onlar “uzmanlık, deneyim, yetkinlik ve güvenilirlik” olarak adlandırdığımız niteliklerinin özelliklerini gösteren orijinal, yüksek kaliteli içerikleri ödüllendirmeyi amaçlamaktadırlar.

Bu da demektir ki, işletmeler AI tarafından üretilen içeriği kullanarak niteliklerini gösteren orijinal, yüksek kaliteli ve kullanıcı odaklı içerikler oluştururlarsa, Google’ın arama algoritmaları tarafından daha yüksek bir sayfa sıralaması ile ödüllendirilme olasılığı daha yüksektir.

Google’ın 8 Şubat’taki son güncellemesinde, AI tarafından üretilen içerikle ilgili rehberliğini tekrarladığı ifade edilmiştir: “İçeriğin kalitesine odaklanmamız, içeriğin nasıl üretildiğine değil, yıllardır kullanıcılara güvenilir, yüksek kaliteli sonuçlar sunmamıza yardımcı olan faydalı bir rehberdir.”

Bu, en azından şu anda, ChatGPT’nin güvenilir yüksek kaliteli sağlık içeriği üretmek için kullanılabilmesi mümkün değil ve işte nedenleri:

Cevapları ve bilgileri yanlış veya eksik olabilir.

Bilgilerin doğruluğunu doğrulamak için her zaman deneyimli bir editörün gözden geçirmesi gerekmektedir.

İşte deneyimlerim sırasında karşılaştığım yanlış bilgilerden bir örnek:

Empati eksikliği.

ChatGPT tarafsız ve nazik olacak şekilde eğitilmiştir. Duygusal içerik üretmez. Empati ve duyguları ifade etmek markanızı insancıllaştırır ve hasta deneyimini artırır.

Hedef kitlenizi anlamaz.

AI tarafından üretilen içerik, hedef kitlenizin önemsediği konuları ve onlarla rezonansa giren dilin farkında değildir.

Bilgisi 2021’e sınırlıdır.

2021 ve öncesinden veri topladığı için, yanlışlık yapabilir. İçerik ekibinizin tüm AI tarafından üretilen yanıtları doğrulaması önemlidir. Bu, sağlanan bilgilerin ve hastalarınızla paylaştığınız bilgilerin güncel ve doğru olmasını sağlar.

Deneyim eksikliği.

Google’ın her zaman sağlık endüstrisi için sıkı içerik yönergeleri olmuştur. En sonunda, bu yönergeleri deneyim dahil olmak üzere yeni bir kalite düşünceye dahil ettiler. Sonuç olarak, tüm sağlık içeriği göstermelidir:

a. Deneyim

Bu, konuyla ilgili birinci elden bilgi veya uzmanlık içerir. Sağlık içeriği, deneyimli, yetenekli ve uzmanlığa sahip biri tarafından oluşturulduğunda veya gözden geçirildiğinde daha güvenilir hale gelir.

b. Uzmanlık

Tüm içerik, güvenilir bir kaynaktan gelmelidir (örneğin, uygun niteliklere ve referanslara sahip kurulmuş bir sağlık profesyoneli veya hizmet sağlayıcı).

c. Yetkililik

İçeriğiniz ve içeriğinize geri bağlantı yapan web siteleri (örneğin, geri bağlantılar), işletmenizin sektörde veya uzmanlık alanında bir otorite olduğunu kanıtlamalıdır.

d. Güven

Dört nitelikten belki de en önemlisi, web sitenizin güvenilirliğini gösteren sinyallere sahip olmalıdır (örneğin, güvenli alan (SSL), güven mühürleri, hasta değerlendirmeleri, zamanında içerik vb.)

Gelecek haftanın blog gönderisinde, en yeni üye olan Deneyim’e daha derinlemesine iniyoruz. Ancak şu an için, ChatGPT otomatik olarak üretilen içerik aracılığıyla bu özellikleri sağlayamaz.

Belirsizlik ve açıklık eksikliği.

ChatGPT’nin düzgün çalışması için verdiğiniz bilgiler veya yönergelerle dikkatli, belirli ve son derece net olmanız gerekir, bu da zaman alabilir. Aksi takdirde, çöp giriş, çöp çıkış durumuyla karşılaşma riskiniz vardır.

SEO ve İçerik Pazarlaması için ChatGPT’yi Kullanabileceğiniz 5 Yol

Belki AI tarafından üretilen içerik kullanarak Google cezası almak istemezsiniz, ancak ChatGPT’nin kapsamlı veri setini daha iyi, daha bilgili içerik yazmanıza yardımcı olmak için kullanabilirsiniz:

Anahtar kelime araştırması ve analizi

Geleneksel anahtar kelime araştırması zaman alıcıdır. ChatGPT bu süreci hızlandırabilir. Sadece birkaç hedef anahtar kelimenizi yazın ve ona ilgili olanlar listesini vermesini isteyin. ChatGPT, arama sonuçlarını anlamına dayanarak kolayca bir liste sağlayacaktır. “Pedodontist” için uzun kuyruklu anahtar kelimelerin listesini istediğimde döndürdüğü terimlerden bazı örnekler:

  • a. En yakın bana en iyi pedodontist
  • b. Çocuk diş bakım hizmetleri
  • c. Deneyimli pedodontist uzmanı
  • d. Özel ihtiyaçları olan çocuklar için pedodontist
  • e. Endişesiz pedodontik diş tedavileri

İçerik stratejisi geliştirme

Vahşi, ama gerçek. ChatGPT’den belirli bir konu için bir içerik pazarlama stratejisi taslağı çizmesini isteyebilirsiniz ve size yüksek düzeyde bir dizi taktik döndürecektir. Dayanamadım ve sağlık pazarlaması için bir içerik pazarlama stratejisi çizmesini istedim. Sekiz adımlı bir dizi taktikle geri döndü. Kusurlu olsa da, bu adımlar herhangi birini süreci hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

Arama niyetinin daha iyi anlaşılması

Google’dan farklı olarak, ChatGPT arama sorgularını alır ve basitçe en iyi mevcut cevabı bulurken, sorgunuzu geliştirerek daha fazla bilgi sağlamaya çalışır.

İçerik oluşturucu

ChatGPT’ye belirli bir konuda bir blog yazdığınızı söyleyebilir ve ondan bir başlık oluşturmasını isteyebilirsiniz. Denedim ve ilginç sonuçlar elde ettim:

a. İstek: Sağlık web siteleri için ChatGPT kullanımıyla ilgili bir blog için birkaç başlık seçeneği oluşturun

Yanıt:

“Sağlık Web Siteleri İçin ChatGPT: Yenilikçi Araç mı Yoksa Tehlikeli Kumar mı?”

“Çevrimiçi Tıbbi Tavsiye Kullanmanın Artıları ve Eksilerini Gezin: ChatGPT’nin Kullanımının Avantajlarını ve Dezavantajlarını İnceleyin”

“Sağlık İçeriğinde ChatGPT’nin Geleceği: Faydaları ve Dezavantajları Keşfetme”

“Sağlık Web Siteleri ve ChatGPT: Kolaylık ile Doğruluk ve Güvenlik Dengesi”

Meta etiketi oluşturucu

ChatGPT’den bir web sayfası için bir SEO meta etiketi oluşturmasını isteyebilirsiniz. Örneğin, yukarıdaki konuşmaya devam ettim ve aynı blog gönderisi için bir meta açıklaması yazmasını istedim. Sonuç oldukça iyi bir meta açıklamasıydı, ancak Google’ın hoşuna gidecek kadar uzundu.

a. İstek: “ChatGPT’nin ne olduğu” ve “ChatGPT nasıl kullanılır?” anahtar kelimelerini kullanarak sağlık web siteleri için bir blog gönderisi için bir meta açıklaması yazın.

Yanıt:

ChatGPT’nin, güçlü dil modelinin, sağlık web siteleri için nasıl kullanılacağını öğrenin. ChatGPT’nin ne olduğunu ve web sitenizin kullanıcı deneyimini nasıl geliştirebileceğini keşfedin. Kapsamlı rehberimizi hemen okuyun.

Güncelleme eklemek gerekirse:

Son bir duyuruda, Google’ın doğrudan bir rakibi olan Bing, OpenAI’nin GPT-4 modelini entegre etti ve arama kullanıcılarına ChatGPT benzeri bir deneyim sunuyor. Bu model, güncel tarama verileriyle eğitilmiştir, bu da ChatGPT’nin sahip olduğu 2021 veri sınırlamasına sahip olmadığı anlamına gelir.

Bu özellik şu anda sınırlı bir kitleye sunulsa da, New York Times yazarı dahil olmak üzere bazı rahatsız edici sonuçlar alanlar da dâhil olmak üzere, bu bize AI tarafından üretilen içeriğin daha yaygın hale geldiğini hatırlatır.

Akıllı Teklif Verme Stratejilerini Test Edin

Yapay zeka destekli teklif verme stratejileri ile dönüşümleri optimize edin ve sinyal sayısını önemli ölçüde artırın (örneğin, kampanya türleri, kitleler, demografik özellikler, konumlar, günün saati vb.).

Daha fazla böyle içerikten haberdar olmak için Linkedln hesabımızı takip edip DijitalPi sitemizi okumaya devam edin.