SEO

SEO Uyumlu İçerik Nedir? Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu İçerik nedir? Nasıl Yazılır? SEO uyumlu içerik yazmanın önemi ve püf noktaları bu yazımızda.

Yazmanın yetenek işi olduğu aşikâr. SEO uyumlu içerik yazımı ise belirli bir teknik bilgi gerektirir. İlgi çekici ve aynı zamanda SEO uyumlu içerik yazmak web sitesine ücretsiz ziyaretçi çekmenin en iyi yöntemidir. Eğer çok okunan SEO uyumlu içerik yazmak istiyorsanız birazcık teknik bilgi birazcıkta yazıma konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. SEO uyumlu içerik yazmak sandığınız kadar karmaşık bir şey değildir.

Öncelikle bilinmesi gereken şu: İşin teknik kısmına gereğinden fazla kafa yormak anlamsız. SEO uyumlu içerik yazmak için doğal olmaya, teknikten çok ziyaretçiye fayda sunmak amaçlanmalıdır.

SEO Nedir?

SEO (Search Engine Optimization), kelime karşılığı olarak “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Bu şekliyle en geniş anlamda SEO, içerik yazarı için biraz karmaşık olabilir ve zaten içerik üreticisinin SEO hakkında tüm teknik ayrıntıya hakim olması beklenemez. Ancak kısaca bahsetmek gerekirse sitenizde yapacağınız tüm optimizasyonlar, anahtar kelime çalışmaları, meta etiketlerin doğru kullanımı, mobil optimizasyonu ve SEO uyumlu içerik yazımı gibi çalışmaların hepsi SEO kapsamına girer. Neyse ki SEO uyumlu içerik üretmek için bunların pek çoğuna ihtiyacınız bulunmuyor.

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

İçerik, sitenizi arama motorlarına ve kullanıcılara tanıtan, kullanıcıların karşısına arama motorları sayesinde çıkmanızı sağlayan en önemli unsurdur. Web sitesine girmiş olduğunuz içeriklerin kullanıcıların karşısına arama sorgularında çıkabilmesi için Google gibi arama motorları bu içerikleri bir takım işlemlerden geçirirler. Arama motorlarının çalışma yapısını öğrenmek için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

SEO uyumlu içerik nedir? Kısaca tanımı; belirli bir konunun anahtar kelimeler ve anahtar kelime öbekleri ile hedeflendiği, doğru kurgulanmış ve kullanıcıya fayda sağlayan yazılara SEO uyumlu içerik diyebiliriz.

Bir örnekten yola çıkalım ve kendi yazımdaki örneği inceleyelim. Ana düşüncesi “SEO Uyumlu İçerik” olan bir yazı yazmaya karar verdik. SEO uyumlu makale yazarken ilk yapmamız gereken kendimize soracağımız sorular olan? Ziyaretçiler bizden ne istiyor? Bu içeriği arama motorlarında nasıl arıyorlar? Kullanıcıların ne aradığını ölçümleyen daha profesyonel SEMRUSH gibi bir çok araçlar bulunsa da başlangıç için Google üzerinden de pratikçe arama sorguları yazarak konu ve içeriğimizi belirleyek bir çıkarımda bulunabiliriz.

Örneğin aşağıdaki arama sorgusunda kullanıcıların SEO uyumlu içerik yerine, SEO Uyumlu Makale diye arama yaptığını öğrenmiş olduk. Başlığımızı bu sonuca göre koyabiliriz.

Dikkat ettiğiyseniz aşağıdaki görselde “makale” anahtar kelimesinden sonra “içerik” yani tam olarak “SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?” sorgusu yapılmış. İşte “Makale” ve “İçerik” kelimesi birbirine göre semantik’tir

Semantik Nedir?

Anlamca birbirine yakın olan gerektiğinde birbiri yerine kullanılabilen kelimelerdir.

SEO Uyumlu İçerik nedir

Tekrar dönelim blog sitemize. Yeni yazımızda “SEO Uyumlu” yazdık ve kullanıcıların en çok neler aradığı karşımıza Google öneri olarak sıralandı.

Bu tür aramalar yaparak ve ilk sıralarda çıkan içerikleri inceleyerek içerik konu başlıklarımızı şekillendiriyoruz.

Muhtemelen SEO uyumlu makale hakkında yazılan bir içerikte kullanılacak anahtar kelimeler, “SEO, başlık, anahtar kelime, makale örneği, arama motoru optimizasyonu” gibi SEO ve SEO ile ilgili kelime öbekleridir. Konuyu alakalı ve bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirdiğinizde daha kaliteli olduğunu varsayıyor.

Google yapay zekası geliştikçe insan davranışlarını ve isteklerini daha iyi analiz edebiliyor. Eskiden sadece 1-2 kelimeye odaklanıp bu kelimeleri sadee yazı içerisinde fazlaca geçirmeniz Google’da üst sıralarda yer almanız için yetiyordu. Aycak şuan tamamen kullanıcıya değer katacak, sorularına cevap olabilecek bir içeriğiniz var mı? Bu durumun artık daha iyi anlaşıldığını Google için söyleyebiliriz.

Neden SEO Uyumlu İçerik Yazılmalıdır?

Google’ın arama motoru optimizasyon kriterleri 200’ün üzerindedir. Bu 200 ipucu bulmak için yapılan araştırmalar Google’ın verdiği bu ipuçlarından yola çıkarak yaklaşık 67 tanesinin içerik ile alakalı olduğunu biliyoruz. Bu da Google’ın, güçlü bir içeriğe verdiği değeri ortaya çıkarmaktadır.

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu makale üretmenin özel spesifik bir yolu bulunmuyor. Genel Google mantığını kavradığınızda dikkat etmeniz gereken nüansları da öğrendiğinizde bunun ne kadar kolay olduğuna şahit olabilirsiniz.


Öncelikli dikkat etmeniz gereken konuda anahtar kelime kullanımı. Unutmayın, içerikleri insanlar okusun diye yazıyorsunuz, arama motorları okusun diye değil. Bu nedenle arama motorlarında üst sıralara çıkmak için alakasız kelimeleri bir araya getirmemelisiniz. Böyle yapacak olursanız üst sıralara çıksanız bile tahtta uzun süre kalamazsınız. Çünkü Google’ın önem verdiği kriterlerden bir diğeri de kullanıcının sayfada kalma süresi. Alakasız, sıkıcı ve kullanıcıya fayda sağlamayan bir içerik üretirseniz, okuyucu, daha ilk paragraflarda sayfayı terk eder. Bu da Google’ın gözünde sitenizin değer kaybetmesine neden olur. Bu doğrultuda SEO uyumlu içeriğinizi faydacı bir yaklaşımla üretmek için şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Kolay ve okunabilir bir içerik üretin.
  • Kullanıcıların konuyla ilgili arama sorgularına cevap verecek içerikler üretin.
  • İçerikleriniz kesinlikle özgün olmalı.
  • Konu Başlığı (Title) en az 30 en fazla 60 karakter olmasına dikkat edin.
    (Title ile ilgili detaylı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.)
  • Sayfa Açıklaması (Description) en az 70 en fazla 155 karakter olmalı.
    (Descirption ile ilgili detaylı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.)
  • Kısa içerikler yayımlamaktan kaçının. Bilgilendiren ve fayda sağlayan bir içerik en az 300 kelime olmalı.
  • URL yapınız SEO Dostu olmalı
  • Odak anahtar kelime yoğunluğu yüzde 2-4 aralığında olmalı. Yani 500 kelimelik bir içerikte 10-20 kez geçmeli. Fazlası zarar verebilir.
  • Konudan uzaklaşmayın. Bu, ziyaretçinin sitenizden kaçmasına neden olabilir.
  • Anahtar kelimeleri arka arkaya sıralamayın ya da tek bir paragrafa sıkıştırmayın. İçeriğin geneline yaymaya özen gösterin.
  • “Semantik” kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Bu kelimeler, içeriğin konusuyla alakalı olmalı. Semantik kelimeler, kullanıldığı zaman içeriğe fayda sağlar ancak yoğunluğunun fazla olması gerekmez.

Özgünlük Araçlarını Kullanarak İçeriğinizi Test Edin

SEO uyumlu içeriğinizin üst sıralarda yer almasını istiyorsanız mutlaka özgün bir içerik üretmelisiniz. Google’ın bu konuda da hiç affı yok. Bu nedenle özgün içrik yazmış olsanız dahi ön kontrol ederek yayınlamanızda fayda var.

Bu konuda “smallseotools.com” gibi web siteleri aracılığıyla özgünlük kontrolü yapabilirsiniz. Özgünlük kontrolü yapmak için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. https://smallseotools.com/plagiarism-checker/” bağlantısına tıklayın.
  2. İçeriğinizi kopyalayıp sayfadaki kutuya yapıştırın.
  3. “Check Plagiarism” butonuna tıklayın.
  4. Açılan sayfada içeriğinizin özgün olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Artık doğru içeriği ürettiğinizden eminseniz yayımlamaya hazırsınız. Zaman içinde içeriğinizin bulunduğu sayfa Google sıralarını bir bir aşmaya başladığında kendinizle gurur duyacaksınız.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu